NUKU tragikomöödia «Ajarefrään» tähistab Helle Laasi 50. lava-aastat

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helle Laas "Ajarefrään"
Helle Laas "Ajarefrään" Foto: Nuku

22. veebruaril esietendub NUKU teatris tragikomöödia «Ajarefrään». Lavastus on 73-aastase näitleja ja lavastaja Helle Laasi ning 37-aastase lavastaja Jaanika Juhansoni esimene loominguline ühistöö. 

Monolavastusega tähistatakse Laasi sel aastal täituvat 50. lava-aastat. «Ajarefrään» põhineb armastatud nukunäitleja autobiograafilistel ning avaldatud ja avaldamata ilukirjanduslikel materjalidel.

Oma elutöö lastega tegelemisele pühendanud Helle Laas mängib «Ajarefräänis» üle pika aja täiskasvanutele. Pea kogu oma elu nukuteatris töötanud näitlejanna on mänginud sadades lavastustes, ise lavale toonud 36 lavastust ning kirjutanud 10 lasteraamatut.

Lavastus kõneleb loo nukunäitlejast, kes asub hoogsale reisile mälestuste ja varjude maailma. Näitleja on laval koos oma ajalooliste nukkudega, kes võtavad etenduse käigus kanda erinevaid rolle. Helipildis on laval ka kõik teised tänased NUKU teatri näitlejad, kes annavad hääle situatsioonidele ja olulistele inimestele minevikust.

Lavastaja ja teksti autor Jaanika Juhanson rõhutab, et lavastus pole Helle Laasi eluloo faktitäpne rekonstruktsioon, vaid kaleidoskooplik mäng ühe elu kirgaste, valusate, ilusate, habraste hetkedega. Lavastusgruppi kuuluvad lisaks kahele vägevale naisele veel kunstnik Sander Põldsaar ning valguskunstnik Märt Sell (külalisena Pärnu teatrist Endla), kellega koos lõi Juhanson eelmisel aastal NUKU teatris ka lavastuse „Lugu kahest vereliblest”. Helikunstnikuna loob oma esimese helikujunduse Mait Visnapuu.

Helle Laasi teatritee:
1962–1965 õpingud Nukuteatri õppestuudios
1965–1968 Ugala teater, näitleja
1968–982 Nukuteater, näitleja
1982–1986 rahvateater Käpik, näitleja ja lavastaja 1986– Nukuteater, näitleja ja lavastaja
«Ajarefrään» – esietendus 22. veebruaril kell 18.00 NUKU teatri ovaalsaalis.
Etendused 25., 26., 27. veebruaril, 4., 5., 28., 29. märtsil, 4., 7., 8. aprillil kell 19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles