Eesti Muusika Päevad kingib kuulajale üle 30 uudisteose

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helilooja Helena Tulve
Helilooja Helena Tulve Foto: Liis Treimann

10.-17.aprillini Tallinnas toimuvad Eesti Muusika Päevad toovad kuulajani üle 30 uudisteose. Esmakordselt toimub Euroopa mastaabis ka uuendusliku lähenemisega noortefestival mini-EMP, mille korraldavad gümnasistid ise. Festivalipiletid tulevad Piletilevis müüki 17. veebruaril.

Eesti uudisloomingu visiitkaardi Eesti Muusika Päevade koostööpartneriteks on traditsiooniliselt enamus meie tippkollektiive. Kontserdinädala avab Eesti Riiklik Sümfooniaorkester noore andeka dirigendi Taavi Kulli juhatusel. Solistidena säravad Estonia kontserdisaali laval akordionist Henri Zibo, rahvusvaheliselt tunnustatud organist Aare-Paul Lattik ja bassklarnetist Meelis Vind, kes on samal õhtul esmakordselt ka helilooja rollis. Samal kontserdil kuulutatakse välja EMPi preemia laureaat.

Uudisloomingu kava esitab ansambel Vox Clamantis Jaan-Eik Tulve juhatusel, samuti Tallinna Kammerorkester. Uue muusika ansamblid U: ja Resonabilis osalevad flötisti ja helilooja Tarmo Johannese kureeritud õhtul Salme kultuurikeskuses, kus on mängus nii ülikomplitseeritud tehnoloogilised lahendused kui ka kõige puhtamad pillihelid.

EMPi peateemaks on "Küllus". Kunstiline juht Helena Tulve mõtestab lahti külluse teema:” Festivali kava annab läbilõke meie muusika hetkeseisust. Teemad, mida muusikalised vormid esitlevad, viitavad omakorda teistele teemadele ja sellest moodustubki küllus. Kogu festival on kui suur sürpriis. Kuna enamus lugusid on festivali jaoks kirjutatud, siis me ei tea, mis tuleb, kõige parem on olla avatud ootamatusteks.” 

EMPil kõlavad Tatjana Kozlova-Johannese, Tõnu Kõrvitsa, Alo Põldmäe, Toomas Trassi, Riho Esko Maimetsa, Kristo Matsoni, Meelis Vindi, Jakob Juhkami, Age Veeroosi, Liisa Hirschi, Sander Pehki, Kristjan Randalu, Helena Tulve, Mariliis Valkoneni, Elis Vesiku, Timo Steineri, Helena Tulve, Sander Mölderi, Kristjan Kõrveri, Arash Yazdani jt spetsiaalselt festivali jaoks valminud teosed.

Festivali rahvusvaheline fookus on Poolal, kust saabub Eesti-Poola kavaga külla uue muusika ansambel Sepia. Salvestatakse plaadimaterjal, mis vormitakse albumiks Poolas. Koostöös Poola Vabariigi Suursaatkonnaga toimub vestlusring ning kohtumine Poola muusikute ja heliloojatega.  

Festival on rikkam uue algatuse mini-EMPi võrra, mida korraldavad gümnaasiuminoored üle Eesti. Sündmus on erakordne ka Euroopa kontekstis, mil noored ise korraldavad algusest lõpuni nüüdismuusika festivali, läbides mentorite juhendamisel kõik festivali korraldusega seotud etapid. Mini-EMP kuulub ka muusika-aasta programmi.

Väärika osa festivalist kannavad tulevased professionaalsed interpreedid ja heliloojad ehk Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia tudengid, kelle sisustada on kaks õhtut. Tallinna metodisti kirikus ja Kanuti Gildi SAALis toimuvad kontserdid on olnud alati publikurohked. Esmakordselt antakse koostöös Loomelaboriga välja noore helilooja preemia.

Tänavusele muusikaprogrammile lisavad värve kohtumised heliloojatega, plaadiesitlused ja vestlusringid. Kuulajaid oodatakse Ööülikooli ja Eesti Arhitektuurikeskuse „Välk” loengusarja salvestustele. Mõlemad ettevõtmised pühenduvad akustika teemale, mille konsultandiks on festivalil akustikaekspert Linda Madalik. Festivali süda tuksub Kloostri aidas, kus pakutakse sel puhul ka erimenüüd. Just seal toimub enamus kohtumisõhtuid ja salvestusi. EMPi lisaprogrammide ajakava selgub märtsi jooksul ning avaldatakse nii festivali kodulehel kui ka Facebookis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles