Lahkus helilooja Gennadi Taniel

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gennadi Taniel
Gennadi Taniel Foto: Erakogu

Esmaspäeva, 23. veebruari hommikul suri helilooja Gennadi Taniel (sünd 1940). Tema ärasaatmine on reedel 27.02.15 kell 12 Metsakalmistul.

Ehkki Gennadi Taniel on loonud muusikat erinevates žanrites, väikepaladest suurvormideni, moodustavad tema loomingu arvukaima osa aga levilaulud, mida on kokku üle 400 (kirjutatud aastatel 1965–1978). Nende hulgast on populaarsemad «Koduküla, kodumaa», «Laul verelilledest», «Sind otsides» jt. Tekstidena on Taniel kasutanud põhiliselt Eesti autorite luulet (Hando Runnel, Juhan Smuul, Arvi Siig, Juhan Viiding) seal hulgas ka helilooja enda tekste. Tanieli laulud on kuulunud paljude Eesti lauljate, sh Heli Läätse, Vello Orumetsa, Els Himma, Marju Kuudi, Jaak Joala ja Tõnis Mägi repertuaari, neid on salvestatud Eesti Raadios ning mitmetele kogumikplaatidele.

Levilaulude kõrval on Taniel kirjutanud teoseid erinevatele orkestrikoosseisudele, soolopillile orkestriga (sh Eesti esimene kandlekontsert), vokaalsümfoonilisi suurvorme (sh kantaadid ja oratoorium), koorimuusikat, soololaule, instrumentaalkammermuusikat (sh neli puhkpillikvintetti ja kolm  keelpillikvartetti) ning muusikat lavateostele ja filmidele. Mitmed vokaalteosed on komponeeritud Tanieli enda tekstidele. Gennadi Tanieli looming (põhiliselt soolo-, koori- ja levilaulud) on võitnud 51 auhinda erinevatel loomingukonkurssidel. Tema teoseid on esitanud Urve Tauts, Teo Maiste, Eesti Rahvusmeeskoor jpt. Taniel oli Eesti Heliloojate Liidu liige alates 1977. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles