Galerii: «Mandariinide»-mehed jõudsid koju

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval kell 16.30 puudutasid Tallinna lennujaama pinda reaktiivlaineri rattad, mille pardal olid Oscari-nominendi «Mandariinid» kangelased: näitleja Lembit Ulfsak, produtsent Ivo Felt, režissöör Zaza Urušadze ja operaator Rein Kotov. 

Lennujaamas võtsid neid vastu kultuuriminister Urve Tiidus, PÖFFi juht Tiina Lokk ja Edith Sepp Eesti filmi instituudist. 

«Mehed, kas te ise olete aru saanud, millega te hakkama olete saanud,» ütles Tiina Lokk filmikangelasi vastu võttes. «See, mida te olete teinud selle 6-7 kuu jooksul ja nüüd lõpuspurdiga Oscari nominatsioonide sekka, on midagi fantastilist. See pole oluline mitte ainult eesti filmile, vaid kogu Eesti riigile. See e-residentsus on tuftaa [paljas õhk, eimidagi – toim] selle kõrval, mida teie tegite.»

Lokk, meenutas, milline õnneasi see üldse oli, et «Mandariinid» maailma jõudsid. Koos produtsent Feltiga arutas Lokk, millistele maailma festivalidele film saata, kuid kõikjalt tulid äraütlevad vastused. Kaasa arvatud Varssavi filmifestival, kus film lõpuks ikkagi linastus. Lõpuks helistas Lokk Varssavi festivali juhile, keda ta isiklikult tunneb ja selgus, et film lükati tagasi seda üldse üle vaatamata.

Kui film Loki palve peale siis läbi vaadati, helistas kahe tunni pärast tagasi Varssavi filmivestivali direktor ja ütles: «Anna mulle ruttu selle produtsendi telefoninumber!». Film võeti lisafilmina võistlusprogrammi ja sai sealt tuule tuubadesse – kuni Kuldgloobuse ja Oscari nominatsioonideni.

«Mandariinid» on üldse kõige esimene Eesti film, mida on rahvusvaheliselt teadlikult turundatud. Loki sõnul näitab see meie küpsust ja seda et oskame midagi ka nende heade asjadega pihta hakata, mis meil käes on: «Eesti film on ju täiseti OK film!».

«Ma arvan, et see film poleks kunagi selliseks saanud, kui see poleks olnud koostööfilm», ütles Edith Sepp. «Ei Eesti ega Gruusia poleks saanud seda üksi teha.»

«Pooltuhat aastat tagasi avastas Kolumbus Ameerika ja nüüd avastas Ameerika Eesti-Gruusia filmikoostöö,» nentis kultuuriminister Urve Tiidus ja kinkis igale mehele Kihnu salli. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles