Legendaarne Natalja Gutman ja Rahmaninovi Kolmas

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel, 27. veebruaril esineb koos Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga legendaarne Vene tšellist Natalja Gutman. Estonia kontserdisaalis kõlab Gutmani soleerimisel Poola helilooja Witold Lutosłavski Tšellokontsert

Kontserdi "Rahmaninovi Kolmas" teises pooles tuleb ettekandele Sergei Rahmaninovi III sümfoonia, dirigeerib ERSO endine peadirigent, praegu Peterburi Filhamroonia Sümfooniaorkestri peadirigendina tegutsev Nikolai Aleksejev.

Natalja Gutman: “Nikolai Aleksejeviga oleme palju koos laval olnud ja ta meeldib mulle väga oma väga selge dirigendikäe ning ausa suhtumise tõttu muusikasse ja muusikutesse.”

Kaasanist pärit ning Moskva konservatooriumi Mstislav Rostropovitši õpilasena lõpetanud Natalja Gutmani rahvusvahelisele karjäärile pani aluse 1967. aastal võidetud I koht mainekal ARD-konkursil Münchenis. 25. eluaastaks oli ta tulnud viie rahvusvahelise konkursi laureaadiks ning algasid esinemised maailma tipporkestrite ees. Tema lavapartneriteks on olnud kuulsad dirigendid Wolfgang Sawallisch, Riccardo Muti, Claudio Abbado, Bernard Haitink, Jevgeni Svetlanov, Juri Temirkanov, Sergiu Celibidache, Kurt Masur ja paljude teised.

1969. aastal alustas Natalja Gutman esinemisi oma abikaasa, varalahkunud viiuldaja Oleg Kaganiga. Paar aastat hiljem sai alguse ka tema koostöö ERSOga, kui ta soleeris Tallinnas koos Oleg Kaganiga nende läbilöögiteoseks kujunenud Brahmsi Topeltkontserdis Nikolai Rabinovitši juhatusel. Maailma muusikaklassika kõrval on Gutmani repertuaaris alati olnud tähtsal kohal kaasaegne muusika, sh Schnittke, Pärdi, Gubaidulina, Lutosławski jt heliloojate teosed. Viimati soleeris Natalja Gutman ERSO ees 2012. aastal, pälvides koos dirigent Andres Mustoneniga suurepärase vastuvõtu Schnittke Tšellokontserdi eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles