Eesti teatrid astuvad noortele sammu lähemale

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Roost
Ain Roost Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Käesoleva aasta kevadvaheaja eelsel kolmapäeval, 11. märtsil, leiab Pärnu linnas aset esimene koolinoorte teatripäev, kus maakonna õpilastele pakuvad töötube ja etendusi kokku 16 teatrit ja teatrierialasid õpetavat kõrgkooli.

Koolinoorte teatripäeva idee sündis aastapäevad tagasi Eesti Etendusasutuste Liidu koosviibimisel, esimeseks korraldajaks sai juhuse tahtel Endla teater ning esimesteks õnnelikeks seeläbi Pärnu linna ja maakonna õpilased.

Esimene koolinoorte teatripäev kannab alapealkirja „Teater on inimene“, tõstmaks esile kõiki inimesi, kes teatris sündivasse oma panuse annavad. Samuti tähistab pealkiri laval ette kantavat – inimest, tema tundeid, tegusid ja nende avaldumise vormi.

Töötubadest ja etendusest on oodatud osa saama õpilased 1.-12. klassini, samaaegselt saab erinevatest töötubadest osa võtta üle 300 õpilase. Päeva jooksul toimuvaid töötube on tulemas 70 ringis, nende seas näiteks fotograafia, videokujundus, butafooria, lavavõitlus, kõnetehnika ja palju muud.

Endla teater korraldab koolinoorte teatripäeval ka eksklusiivse programmi „Teater 1 päevaga“, kus gümnaasiumiealised noored saavad ise lavale tuua lühietenduse, käies koos professionaalsete teatritegijatega selleks läbi kõik lavastuse valmimise etapid, alates näidendi kirjutamisest, lavastamisest ja kujundamisest kuni näitlemiseni välja. Lavastus jõuab publikuni 11. märtsi õhtul Endla teatri suurelt lavalt.

Endla Teatri juht Ain Roost koolinoorte teatripäeva vajalikkusest: „Praegusel ajal on noored valinud käes olevaks esemeks teatripileti asemel puutetundliku ekraani.  Ju siis on teater täna neile tolmune ja igav. Selleks, et teater oleks huvitav, ahvatlev ja kutsuv, peame loojatena ajaga kaasas käima. Selleks, et jätkuks säravaid silmi mõlemale poole rampi, et jätkuks tegijaid ja vaatajaid, on tarvilik aktiivsem pöördumine noorte poole - dialoog. Seda me teemegi.“

Oma panuse esimese Koolinoorte teatripäeva toimumisse annavad Pärnu linn, Hasartmängumaksu Nõukogu, Eesti Kultuurkapital, Eesti Etendusasutuste Liit, Endla Teater, Tallinna Linnateater, Vene Teater, Eesti Draamateater, VAT Teater, Eesti Nukuteater, Von Krahl, Kanuti Gildi Saal, Rahvusooper Estonia, Kuressaare Linnateater, Rakvere Teater, Piip ja Tuut, Ugala Teater, Teater Vanemuine, Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia ja Eesti Kunstiakadeemia.

Töötoad toimuvad Pärnu linna erinevates asutustes: Endla Teatris, Kontserdimajas, Kunstide Majas, Muuseumis, Raekojas,  Laine Mägi Tantsukoolis ja Sütevaka Humanitaargümnaasiumis.

Registreerimine töötubadesse toimub kodulehel 16.-28. Veebruarini. Jooksvat informatsiooni töötubade kohta leiab kodulehelt endlateater.com/teatripaev ja Facebookist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles