„Meister ja Margarita“ Vanemuises

Kultuuritoimetus
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margarita (Maria Engel, vasakult) kohtub kass Peemoti (Katrin Pärn) ja professor Wolandiga (Jüri Lumiste), kelle reumavalus jalga ravib Hella (Ragne Pekarev).
Margarita (Maria Engel, vasakult) kohtub kass Peemoti (Katrin Pärn) ja professor Wolandiga (Jüri Lumiste), kelle reumavalus jalga ravib Hella (Ragne Pekarev). Foto: Kristjan Teedema

Laupäeval, 7. märtsil jõuab Vanemuise väikeses majas publiku ette dramaatilis-tantsuline tõlgendus Mihhail Bulgakovi romaanist „Meister ja Margarita“, lavastajateks on Janek Savolainen ja Katrin Pärn. 

Katrin Pärn ja Janek Savolainen: Me oleme selle pisut keerulisemaks teinud - või hoopis lihtsamaks? - sest me oleme - püüdes edasi anda Bulgakovi maalitud piltide grotesksust ja vallatust - eksperimendina seganud tantsu ja sõna sel moel, mis nõuab vaatajalt pidevat ümberkohanemist. Abstraktset mõtlemist, huumorimeelt ja ümberkohanemist. Tõlkimisaparaat seletamaks sõna, on inimesel teistsugune, kui see, millega seletatakse liikumist. Või pilti või heli. Tundub huvitav, kas selline viis muudab niigi keerulise materjali veel segasemaks või hoopis haarab kõik meeled töösse ja avab kanalid, mille kaudu on äkki maagilisel moel „selle oopuse peajoon läbinisti selge.“" 

Janek Savolainen (7.02.1978) lõpetas Tallinna Pedagoogikaülikooli koreograafina, alates aastast 2000 Vanemuise teatri balletiartist ja koreograaf-lavastaja. Lisaks tantsulavastustele osalenud ooperi-, opereti-, muusikali- ja sõnalavastustes, teinud liikumisi draamalavastustele. Lavastused Vanemuises: „Bamby” (2001), „This is a small step for a man…” (2003), „Nixon” (2006), “Vanamees ja meri” (2010).

Katrin Pärn (20.05.1977) on lõpetanud EMTA Lavakunstikooli 2000 ja magistriõppe 2008, täiendanud end Universität der Künste’s Berliinis ja Mission Bay Highschool’is USAs. Olnud Vanemuise teatri näitleja, praegu vabakutseline näitleja Tartu Uues Teatris. Stsenarist, lavastaja, koreograaf, mänginud seriaalides ja filmides, kirjutanud luuletusi, tõlkinud ja kirjutanud laulutekste. Nomineeritud Eesti Teatriliidu aastapreemiale Parim naisnäitleja 2010.

Lavastuse  kunstnik on Liina Unt (Endla), valguskujundaja Imbi Mälk ning videokunstnik Argo Valdmaa (Endla). Lavastuses on kasutatud Elliot Goldenthali, Alfred Schnittke, Pjotr Tšaikovski, Howard Shore’i, Hector Berliozi, Igor Stravinski jt heliloomingut. Osades: Jüri Lumiste (Woland), Katrin Pärn (Peemot), Helgur Rosenthal (Meister), Maria Engel (Margarita Nikolajevna), Ragne Pekarev, Janek Joost, Aivar Kallaste  ja Vanemuise balletitrupp.

„Meister ja Margarita“ etendub sel hooajal viiel korral - 7., 14., 22. märtsil ning 10. ja 23. aprillil Vanemuise väikeses majas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles