London National Theatre toob Eesti teatrisõpradeni tõsielunäidendi India slummidest

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veike Zehrunisa (Meera Syal), Kehkashan (Anjli Mohindra).
Veike Zehrunisa (Meera Syal), Kehkashan (Anjli Mohindra). Foto: Richard Hubert Smith

Forum Cinemas toob taas Londoni lavalaudadelt meieni etendused nii nüüdisaja kui 20. sajandi suurimatelt näitekirjanikelt, teiste seas sellistelt suurkujudelt nagu Tom Stoppard, Arthur Miller ja Bernard Shaw. Esimene teatrietendus väärikast sarjast on 12. märtsil Tallinna ja 17. märtsil Tartu kinoekraanidel linastuv David Hare’i lavastus „Behind the Beautiful Forevers“. 

Lavastus põhineb Pulitzeri preemia võitja Katherine Boo samanimelisel bestselleril, mis jutustab kompromissitult ja rikkalike detailidega väsimusest, näljast, mustusest, korruptsioonist, etnilistest tülidest, hirmust ja lootusest Indias, Annawaldis. Paigas, kus üksteisega elavad ja võitlevad rotid ja inimesed, sead ja koerad. Raamatu autor veetis aastaid rahva hulgas, kes aitas võõrtööjõuna ehitada moodsa Mumbai rahvusvahelise lennujaama ja sealsed luksushotellid. Särava rikkuse ja India majandusliku ambitsioonikuse varjus rajati endale ka kodud, kuid omaks neid siiski ei võetud.

Näitekirjanik David Hare on valinud sündmuste ja karakterite poolest rikkalikust raamatust näidendi peamiseks teemaks küsimuse, kuidas jääda heaks ebaõiglases maailmas. Vaatajate silme ees mängitakse tõestisündinud lugu India slummi odavast elust, mille vaesus justkui häbistab kogu universumi ning kus kelmus ja kurjus võivad saada väravaks õndsusesse – meie argipäeva normaalsusesse.

Etenduse lavastaja Rufus Norris (kahe BAFTAga pärjatud filmi „Broken“ režissöör) toob lavale prügikorjaja Zehrunisa ja tema poja Abduli, kes sorteerivad prügi, et lõpuks korralik kodu osta. Asha peab plaani, kuidas saada valitsuse vaesusevastase programmi võimalusi kasutades nn kõrgema klassi inimeseks. Tema tütar Manju soovib saada esimeseks naiseks slummis, kes lõpetab kooli. Saatusel on aga nende jaoks teised plaanid...

Etenduse ülekanne linastub 12. märtsil kl 21 Forum Cinemas Tallinnas ja Tartus 17. märtsil kl 20. Näidend kestab kolm tundi ja on ühe vaheajaga ning inglisekeelsete subtiitritega.

Armastatud näitleja Elisabet Reinsalu peab Forum Cinema live`i etendusi suurepäraseks võimaluseks saada osa maailma kõrgkultuurist nii-öelda koduõuelt lahkumata. Elisabeti jaoks on olnud hindamatult põnevad ka etenduste vaheajad, kui vaataja saab osa kõigest sellest, mis toimub lava taga. „Kinosaali moodne tehnika võimaldab näitlejat imelähedalt näha, teatrisaalis poleks see võimalik. Mäletan üht stseeni, kus võisin dirigendi laubalt kõik higipiisad üle lugeda. Dirigendi ja orkestriliikmete ilmed ja iga meeleliigutus olid justkui peo peal. See kõik on ülimalt emotsionaalne ja vahetu,“ jagab Reinsalu oma muljeid.

Märtsi lõpus linastub Arthur Milleri „Vaade Sillalt“, mis on korduvalt pälvinud lavastamist ka Eesti teatrites. Samuti on eestlastele varasemast ajast tuttav tuntud dramaturg Tom Stoppard, kelle loomingust tuuakse lavale verivärske ja kauaoodatud näidend „Keeruline küsimus“. Maikuus saab nautida Ralph Fiennesi rollisooritust George Bernard Shaw’ 20. sajandi alguse filosoofilise komöödia „Inimene ja üliinimene“ uusversioonis.

Juulikuus jõuab publikuni Inglise draamakunsti ühe vanima näidendi „Lihtne inimene“ uuslavastus, mille peaosas astub üles BAFTA laureaat ja Oscarile kandideerinud Chiwetel Ejiofor („12 aastat orjana“).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles