Komöödia näitusesaalis

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natalie Mei. Kostüümikavand P. Tšaikovski sümfoonilisele poeemile „Itaalia capriccio“.
Natalie Mei. Kostüümikavand P. Tšaikovski sümfoonilisele poeemile „Itaalia capriccio“. Foto: EKM

Mikkeli muuseumis on 14. märtsist avatud teatrile pühendatud näitus „Komöödia kunst. Teatrikuu näitus commedia dell’arte’st”, mis pakub meeleolukat rännakut 17. sajandi Itaalia teatri- ja karnevaliatmosfääri.

 

Näitus toob vaatajate ette 20. sajandi tuntuma Eesti erakollektsionääri Johannes Mikkeli kogusse kuulunud Jacques Callot’ (1592–1635) suurepärase commedia dell’arte ainelise ofordisarja „Balli di Sfessania” ning selle eeskujul valminud skulptuurid. Sarja loetakse Callot’ teatriainelistest teostest kõige tuntumaks ja terviklikumaks: see võlub nii dünaamiliselt kujutatud karakterite kui oforditehnika meisterliku valdamisega. Callot’ sarja peetakse ka commedia dell’arte traditsiooni üheks olulisemaks visuaalseks jäädvustuseks.

Sari on inspireerinud nüüdisaegset skulptorit Boriss Ivanovi looma tegelaskujudest filigraanse viimistluse ja detailitäpsusega kolmemõõtmelisi kujutisi. Nende tegelaskujude omavaheline suhe ja suhtlemine ruumis annab võrreldes graafikatehnika võimalustega veelgi selgemalt edasi commedia dell’arte hoogsust, dünaamilisust ja kaasahaaravust.

Ehe Itaalia komöödia jätkub ka lavalaudadel! Kumu auditooriumis saab nähai VAT Teatri etendust, Calro Goldoni klassikalist Itaalia komöödiat „Mirandolina”, mille on lavastanud Giorgio Bongiovann  Milano Piccolo teatrist. „Mirandolina” esietendus oli 2. veebruaril 2015 Kumu auditooriumis.

Näitus on avatud 12. aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles