Tallinna missa esiettekanne New Yorgis

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
29. juunil tuleb Tallinnas Jaani kirikus maailmaesiettekandele helilooja Roxanna Panufniku (pildil keskel) Tallinna missa «Elutants», mille eestikeelseid, Doris Kareva ja Jürgen Rooste loodud tekste loeb Jaak Johanson. Fotol ka Jaani kiriku õpetaja Jaan Tammsalu.
29. juunil tuleb Tallinnas Jaani kirikus maailmaesiettekandele helilooja Roxanna Panufniku (pildil keskel) Tallinna missa «Elutants», mille eestikeelseid, Doris Kareva ja Jürgen Rooste loodud tekste loeb Jaak Johanson. Fotol ka Jaani kiriku õpetaja Jaan Tammsalu. Foto: Toomas Huik

12. märtsil toimub New Yorgis Tallinna missa „Elutants“ kontsert. Esiettekanne oli pühapäeval 8.märtsil. „New Yorgi koori-assotsiatsioon Choral Cameleon esitleb USA esiettekandel prominentse Briti helilooja Roxanna Panufniku vaimustavat hübriid oratoorium-missat „Dance of Life/Tallinn Mass“ DiMenna Klassikalise Muusika Keskuses“, kirjutas Nicole Belmont Choral Cameleonist USA pressile.

Doris Kareva ja Jürgen Rooste sõnadele ja kanoonilisele missatekstile kirjutatud teose dirigent on USA-s Vince Peterson, lavastaja-koreograaf Natalie Greene, sopranirollis Heather Michele Myer. „Elutantsu“ keskse tegelaskuju Elu roll on kirjutatud lauljale ja seda esitab sopran. Vokaalpartiile räägib aga vastu mitmed linnakodanike draama-karaktered. Neid luges Eestis Jaak Johanson. Helilooja initsiatiivil sai tekst inglise keelde tõlgitud ja nii kõlab teos ladina ja inglise keeles (koos mõningate eestikeelsete rahvalaulusõnadega) ka aastal 2013 välja antud Warner Classicsi heliplaadil. USA-s on aga tegemist lavastusega ja tegelasi (kerjus, pankur, modell, suhtekorraldaja, linnapea) mängivad sealsed näitlejad. Ainsa eestlasena osales New Yorgi ettekannetel kandlemängija Laura Lindpere.

Teosest kirjutatakse: Elu vaim (sopran, Heather Michele Meyer) kohtab tervet rida tavalisi inimesi, kes kõik otsivad elust midagi enamat. Aga kui Elu kutsub neid Tantsule, selgub et nad kõik on oma üksildases eksistentsis kinni ning ei suuda temaga ühineda. Elu kuulutab, et kõigist meie igapäevastest raskustest ja nõrkustest hoolimata on Elutantsus ikkagi võimalik naudingut leida.

Ta rõhutab oma sügavat uhkust ja patriootilise tundeid Tallinna vastu ning juhib meid, kogu meie keelpillimuusika, Tallinna kellade ja rõõmustava kooriga, tõustes ühe kõrgemale ja kõrgemale Jumala poole. Kõik on oodatud liituma Elutantsuga!

Teos sai Tallinna Filharmoonia tellimusel loodud 2011. aastal ja kanti ette Jaani kirikus dirigent Mihhail Gertsi, sopran Patricia Rozario, Tallinna Kammerorkestri, ETV tütarlastekoori ja Collegium Musicale, Jaak Johansoni ning kandlemängija Laura Lindpere poolt. Maailma juhtiv heliplaadi-ajakiri Gramophone tegi Tallinnas ka teose salvestusest reportaaži ja pärast sai Warner Classicsi CD-plaat Inglise pressis suure tunnustuse osaliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles