Sõltumatu Tantsu Laval esietendub tantsu- ja muusikalavastus «Näkipunuja»

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Mari-Liis Eskusson, Merike Paberits ja Kristiina Vilipõld toovad 26. märtsil Sõltumatu Tantsu Laval publiku ette pärimust ja kaasaegset tantsu kokku põimiva lavastuse «Näkipunuja».

 

Pärimusmuusik Merike, tantsukunstnik Kristiina ja koreograaf Mari-Liis said kokku 2014. aasta aprillis, et leida ühist kõlapinda oma loomingus liikumiste ja muusika põhjal. Ühiste otsingute märksõnadeks oli pärimustants ja – muusika, kaasaegne inimene, improvisatsioon ning etendajate omavaheline füüsilis-musikaalne suhtlus. Otsingud vormusid lavastuseks, mis mängib pärimuskultuuri ja kaasaegse tantsu piirimail. Püüdmata luua uut või vana, tegelevad autorid sängitatud oskuste taasavamisega. Tulemuseks on lavastus «Näkipunuja», milles Kristiina, Merike ja Mari-Liis loovad iseennast koos teistega.

Mari-Liis Eskusson on vabakutseline koreograaf ja tantsija. 2013. aastal lõpetas ta TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia tantsukunsti eriala. Koostöös Sõltumatu Tantsu Ühendusega etendus Premiere’14 raames Mari-Liisi tantsulavastus «Vägisi», mis sai STÜ publiku lemmikuks 2014. Ühtlasi on «Vägisi» ka Eesti teatri aastaauhindade nominent. 2010-2011. aastal osales ta ühe autorina koos maalikunstnik Rait Rosina ja koreograaf Anu Vasega performance'i-sarjas «Põika!». Oma lõputöös «Maali!» tegeles Mari-Liis tantsu rituaalilike omadustega, otsides seejuures võimalusi tantsu defineerimiseks.

Merike Paberits on üks vähestest magistriharidusega pärimusmuusikutest Eestis. Ta on oma õpingute jooksul keskendunud ennekõike Eesti rahvapäraste puhkpillide traditsioonile ning nende mängutehnikate omandamisele. Magistriõpingute eesmärgiks oli aga luua uus mängutehnika, kuidas jäljendada vanu traditsioonilisi viiulilugusid mittetraditsioonilise instrumendi flöödiga. Hetkel on Merike vabakutseline muusik, kes lisaks õpetajatööle kuulub/on kuulunud järgmistesse muusikakollektiividesse: Nikns Suns, Rütmiallikal, Estonian Folk Orchestra, Paberits &Tirmaste, VEM ja Näkk Loviise. Ta on osalenud muusikalise kujundajana mitmes teatrilavastuses: «Kiigeldes priiks» (Rändteater Vaba Vanker 2014) «Õed nõiduses» (Ugala 2012-2014), «Teekond» (Rändteater Vaba Vanker 2013) ja «Inetu» (Ugala 2011-2012).

Kristiina Vilipõld on lõpetanud Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia Tantsukunsti eriala. Olles peamiselt lavarahvatantsu taustaga on Kristiina tegelenud pärimustantsu, improvisatsiooni ja lavarahvatantsu uurimise ja piiride kompamisega. Konkursil Pärimuse Päitsed on ta saanud auhinnalise 2. koha tantsuga «Roti pulm».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles