Tuhkatriinulugu, mitte ainult lastele

Triin Tammert
, Arteri juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhkatriinut mängib Lily James.
Tuhkatriinut mängib Lily James. Foto: Kaader filmist.

Kui endal lapsi pole, siis võib järjekordne muinasjutufilm kergesti kahe silma vahele jääda, aga Disney värske versioon «Tuhkatriinust» väärib igas vanuses vaatamist juba ainuüksi näitlejatööde pärast.

 

Jah, kõik teavad seda muinasjuttu lapsest peale, nii et ehkki Disney ja lavastaja Kenneth Branagh on loole detaile lisanud ja üht-teist pisut muutnud, siis süžees suuri üllatusi ei ole. Seda võib lugeda ka miinuseks, aga tegelikult on pigem tore, sest on küll nähtud neid linateoseid, kus raamatust on ainult pealkiri ja peategelase nimi (kui sedagi) alles jäänud ning film pole sellest võitnud.

«Tuhkatriinu» plusspoolele läheb kõik visuaalne – iga kaader on lihvitud imeilusaks, nii helged kui ka sünged hetked, nii maastikuvaated kui ka pilt kamina ees magavast tahmasest Tuhkatriinust. Nii ilusaks, et kohati on peaaegu läila, aga fantaasiafilmi puhul ju võib?! Ka kostüümid – eriti muidugi ballistseenide omad – võtavad parimas mõttes õhku ahmima. Toredaid detaile ja huumorit jätkub samuti.

Parim osa filmist on aga näitlejatööd. Samavõrd kui Tuhkatriinut mängivast Lily Jamesist kiirgab headust, süütust, vaprust ja lahkust, on tema võõrasema (kahekordne Oscari-võitja Cate Blanchett) tumedate tunnete küüsis ja õel. Aga millise elegantsiga! Ta näitab mängleva kergusega, et «halbade inimeste» kurjus tuleb isiklikest pettumustest ja ambitsioonidest, olles negatiivse tegelasena ikkagi inimlik ja mõistetav. Lily Jamesi hea ja helge tegelaskuju on üheülbalisem, aga Cate Blanchettiga koos joonistub selgelt välja, kuidas palju loeb lastetuba ja hoiakud, aga ka isiklikud valikud – raske elu võib kalestada või hoopis kirgastada.

Richard Madden on võluv prints ja Helena Bonham Carter iseloomuga haldjast ristiema ning ka kogu ülejäänud näitlejateansambel teeb meele rõõmsaks, et saab ka muinasjutufilmis animategelaste asemel päris inimesi – ja seejuures suurepäraseid näitlejaid – vaadata.

"Tuhkatriinu"
Lavastaja: Kenneth Branagh
Osatäitjad: Cate BlanchettHelena Bonham CarterStellan SkarsgårdLily JamesRichard MaddenHayley AtwellDerek Jacobi. Tootja: Walt Disney Pictures. Levitaja: Estonian Theatrical Distribution OÜ

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles