Tallinna keskraamatukogus tuleb kakskeelne luulemaraton

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luulemaraton
Luulemaraton Foto: Keskraamatukogu

21. märtsil on rahvusvaheline luulepäev. Nagu tavaks saanud, korraldab Tallinna Keskraamatukogu sel puhul Luulemaratoni. 

Seekordse Luulemaratoni teeb eriliseks see, et esmakordselt toimub Luulemaraton kahes keeles ja kahes raamatukogus: reedel, 20. märtsil kell 12.00 - 19.00 saab Tallinna Keskraamatukogu peamajas (Estonia pst 8) kuulata eestikeelset luulet ning võõrkeelse kirjanduse osakonnas (Liivalaia 40) vene keeles esitatud luulet.

Tallinna Keskraamatukogu korraldab Luulemaratoni 2012. aastast, kuid esmakordselt löövad sellel aastal kaasa ka vene keelt rääkivad luuletajad. Võõrkeelse kirjanduse osakonnas esinevad: Anna Makarova,  Ljudmila Semjonova, Viacheslav Pernavskiy, Tatjana Manevskaja, Nikita Dubrovin, Denis Kuzmin, Dmitri Krasnov, Antipa Moltšun ja duett „Sjurpriz".  Luuletajaid juhatab sisse P.I.Filimonov.

Raamatukogu peamajas esinevad:  Veronika Kivisilla, Indrek Koff, Eda Ahi, Peep Ilmet, Kätlin Kaldmaa, Wimberg ja Hans Kaldoja. Päevajuht on Igor Kotjuh.

Luulemaratoni laiendamisega võõrkeelse kirjanduse osakonda soovime näidata Eesti kultuuri mitmekülgsust, pakkuda elamust vene keelt kõnelevatele inimestele ning tõsta esile Eesti autoreid, kes kirjutavad teistes keeltes. Sel päeval on luule erineva keelelise tausta ja ajaloolise kogemusega inimeste ühendaja. 

«Luulemaraton on pühendatud ülemaailmsele luulepäevale, mis justkui iseenesest eeldab luule esitamist erinevates keeltes,» põhjendab Luulemaratoni programmi laiendamist päevajuht Igor Kotjuh.

Lisaks kaasaegse luule esitamisele pöörame tähelepanu ka eesti varasemale luulele, mida esitavad näitlejad. Sellega tuletame lugejatele meelde eesti kultuurile olulisi luuletajaid ja luuletusi ning kutsume inimesi üles neid luuleraamatuid riiulitelt leidma ja uuesti lugema.

Luulemaraton pakub raamatukogu lugejatele võimaluse nautida Eesti luuletajate luulet elavas esituses. Luulemaratoni korraldamisega toetab ja edendab Tallinna Keskraamatukogu luule lugemist, kirjutamist ja avaldamist ning tutvustab lugejatele Eestis elavaid luuletajaid. Luulemaraton lisab elevust  ja vaheldusrikkust raamatukogu lugejate tavapärasesse raamatukogukülastusse, sest luuletajad tulevad n-ö rahva sekka ning see loob võimaluse luuletajaga vahetult kohtuda ja vestelda.

Rahvusvahelist luulepäeva tähistatakse ka Tallinna Keskraamatukogu Facebooki Noorteka leheküljel, kus 20. märtsil jagab noortele oma luulet ja mõtteid Margit Peterson.

Luule kuulamine on tasuta. Luulemaratoni toetab Eesti Kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles