«Baskin» Postimehe kinos

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eino Baskin Manfred Vainokivi dokumentaalfilmis «Baskin».
Eino Baskin Manfred Vainokivi dokumentaalfilmis «Baskin». Foto: Kaader filmist

Dokumentaalfilmi eelmisel nädalal lahkunud legendaarsest Eino Baskinist saab vaadata 22. märtsi südaööni. Filmi autoriks on Manfred Vainokivi ja filmi näeb aadressil kino.postimees.ee.

Tuntud estraadiartistid, kelle puhul piilub naerva maski tagant välja nuttev mask, on Manfred Vainokivi suur kiindumus. Meelelahutaja traagikat – või nagu laulab Georg Ots: mu daamid ja härrad, kes te näete meis vaid veiderdajaid narre, ka meil on valu ja hing… - on ta otsinud nii tsirkuselaps Boba, vana klouni Fatkini kui ka viimati Eino Baskini elust.

Kõigi puhul on kihutanud elu kord üles mäkke, kord alla orgu, aga ikka on saatuselööke trotsides visalt edasi rühitud, allahindlust tegemata publikut teenitud. Ja publik on vastanud armastusega, institutsionaalne kultuur… mitte nii väga.

Meelelahutaja tunnustamatuse teema kerkib esile iseäranis Baskini-filmi puhul. See on mitmetasandiline ja kujundlik, portreteeritava enda natuuri poleemilisest poolest mitte mööda vaatav – sellisena suhteliselt harv meie dokumentalistikas. «Kavalalt tehtud,» nagu ütles maestro ise selle kohta mõningase reserveeritusega. Sellepärast ta oligi Baskin. Suurem kõigest. Lihtsalt Baskin.

Postimehe tellijad saavad Postimees Kino filme vaadata tasuta. Selleks peab olema Postimees Plussi konto, mis on seotud paberlehe tellimusega.

+ Postimees Kino saavad vaadata ka Postimees Plussi tellijad ja päevapileti ostjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles