Video: Andrus Kivirähk räägib, miks peaks raamatuid lugema

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kivirähk esitles lasteraamatut «Karneval ja kartulisalat»
Andrus Kivirähk esitles lasteraamatut «Karneval ja kartulisalat» Foto: Viktor Burkivksi

Eesti suurim raamatumüüja Rahva Raamat alustas koostöös Tallinna Ülikooliga sel nädalal uue, lugemist propageeriva videosarjaga «Rahvas arvab», kus tuntud inimesed valivad välja neile meeldiva raamatu, ning tutvustavad seda lühikeses videoklipis, vürtsitades lugemist isiklike kogemustega.

Esimesena astub värskes videosarjas  «Rahvas arvab» üles kirjanik ja kultuuritegelane Andrus Kivirähk, kes soovitab Arhimandriit Tihhoni (Ševkunovi) raamatut «Mittepühad pühakud2.

Lugedes ette loo sellest, kuidas isa Rafail aitas saunapäeval oma pihiisa, kes aga saunas ootamatult kõrgele õhku kerkis, küsib Kivirähk, et kuidas seda lugu kommenteerida. «Kuna isa Rafaili puhul on tegu väga auväärse inimesega, siis ei saanud ju olla tegu luuluga.2

Kivirähu sõnul on ka ise kõva saunasõber ja saunatab keskmiselt paar korda nädalas. «Samas pole ma siiamaani küll saunas õhku tõusnud. Ja need inimesed, kellega saunas käin, nemad ka tavaliselt õhku ei tõuse. Üks põhjus on see, et ma ei käi saunas koos paharettidega ja samuti ei sattu sinna ka jumalaema,» juurdleb ta videoklipis.

Sarja produtsendi, Rahva Raamatu turundusjuhi Airi Ilisson-Cruzi sõnul aitab Rahva Raamat sarja abil toetada Eesti kultuuri ning propageerida ja väärtustada lugemist. «Tutvustades põnevaid raamatuid põnevate persoonide kaudu, soovime me raamatulugemise traditsiooni au sees pidada ja anda oma panuse sellesse, et eestlased leiaksid tee enda jaoks kõige õigemate raamatuteni ja oskaksid lugemist väärtustada.2

Ilisson-Cruz ja tema meeskond toodavad näiteks ka mitmeid auhindu pälvinud TLÜ Ühe Minuti Loengu sarja, mis ilmub esmaspäeviti Eesti Rahvusringhäälingu Terevisiooni saates.

Eesti Lugemisühingu juhatuse liige Mare Müürsepp avaldas headmeelt uue ja särtsaka lugemist propageeriva sarja üle. «Öeldakse, et inimene on see, mida ta sööb. Samamoodi on ta see, mida ta loeb. Videoklippide sari aitab ehk mõnelgi rutiinse koolilugemise ohvriks langenul mõista, et raamatulugemine kuulubki arenenud inimese argipäeva, et lugemist ei võeta ette üksnes kohustuse korras ja siit siiani, vaid et raamatud annavad argitegemistele sügavama mõõtme,» tõdes ta.

Müürsepa sõnul leiab raamatute kaudu mõttekaaslasi nii olnud kui käesolevas ja tulevas ajas. «Raamatute maailm on meeletult rikas, seal saab läbi elada neid elusid, mis meie igapäevasesse tegevusse ei mahu. Tore, et sari osutab üllatavatele seostele inimese üldteada tegevusala ja lugemisvara vahel.»

Televaatajale on «Rahvas arvab» lugemist propageeriv sari nähtav ka ERR Ringvaate saates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles