«Vehkleja» režissöör: Soome on olnud nagu suur vend, kes on jätnud väikese venna üksi

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Vehkleja"
"Vehkleja" Foto: Kaader filmist

Eelmisel reedel Haapsalus esilinastunud filmi «Vehkleja» režissööril Klaus Häröl oli film esimene tõsisem kokkupuude Eestiga. Mees, kes polnud varem Eestis käinud, tunnistas, et filmi tegemine oli kui pikk reis, mille jooksul avastas ta Eesti ja selle ajaloo ning pidi lahti mõtestama Soome ja Eesti suhted.

Klaus Härö rääkis intervjuus Lääne Elule, et teda ei liiguta mitte tema tehtud film, vaid Eesti saatus ja lähiajalugu. «Muidugi olin kuulnud, kuidas kõik oli, aga ma polnud varem Eestis käinud,» rääkis režissöör, kellele on film andnud põhjuse mõelda Eestist ja Soome suhtumisest Eestisse.

«Ma tunnen, et Soome on olnud nagu suur vend, kes on jätnud väikese venna üksi. Nüüd ei saa me enam rääkida suurest ja väikesest vennast, kuid ajas tagasi minnes on Soome käitumine olnud mulle paljuski pettumus. Seda filmi võib võtta nagu arve maksmist.»

Loe intervjuud Lääne Elust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles