Kiek in de Kökis avatakse väljapanek «Lahingumoona tappev ajalugu»

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Papsaare külast leitud 76 mm mürsk.
Papsaare külast leitud 76 mm mürsk. Foto: Lääne-Eesti pommigrupp

24. märtsist on Kiek in de Köki (Komandandi tee 2) II korruse näitusesaali koondatud väljapanekuna lahingumoon, mida võimalik sõjajäänukina leida kõikjalt - metsast, rannast, heinamaalt, vanadelt küla- ja talukohtadelt.

Eesti on läbi aegade olnud mitmete sõdade tallermaa ning üle külvatud lahingu- ja laskemoonaga sellistes kogustes, et neid sõdade vilju nopime veel tänapäevalgi.

Taasiseseisvunud Eestis on viimase 23 aastaga Päästeameti andmetel  plahvatustes hukkunud 66 ja vigastada saanud 303 inimest. Tänaseni on leitud ja hävitatud enam kui 67 000 lõhkekeha.

Viimastel aastatel on lõhkekeha leidmise teadete arv kasvanud, samas  hukkunute ja vigastatute arv märgatavalt vähenenud. Selle üheks põhjuseks on pommigruppide poolt läbiviidav teavitustöö, mille käigus räägitakse lõhkekehade ohtlikkusest ja sellest kuidas lõhkekeha ära tunda.

MTÜ DEMI on koostöös Päästeameti demineerimiskeskuse pommigruppidega pannud kokku väljapaneku lahingumoonast. Väljapaneku eesmärk on tähelepanu pöörata lahingumoona leidmisega kaasnevatele ohtudele ning tõsta sellelaadsete leidude puhul teadlikult käituvate inimeste arvu.

Lisaks teadmisele, kuidas lahingumoonalaadse leiu puhul õigesti käituda, saab väljapaneku külastaja oma silmaga näha ka seda, missugused võivad välja näha plahvatusohtlikud lõhkekehad, kui nad on aastaid maapõues lebanud.

Väljapanek jääb avatuks kuni 14. juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles