«PMR» - film fantoomvabariigist Postimehe Kinos

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Muhu ja Kristina Normani film «PMR».
Meelis Muhu ja Kristina Normani film «PMR». Foto: Kaader filmist

Postimehe Kinos näeb kuni 29. märtsi südaööni Meelis Muhu ja Kristina Normani dokumentaalfilmi Dnestri-äärsest Moldaavia vabariigist «PMR». Filmi näeb aadressil: kino.postimees.ee.

Kolmetähelise pealkirja taga peidab end üha aktuaalsem teema – elu tunnustamata riigis, mille elanikke pole juriidiliselt olemas. Pridnestrovskaja Moldavskaja Respublika ehk Dnestri-äärne Moldaavia vabariik võiks olla samasugune õnnetu paaria nagu Abhaasia või Lõuna-Osseetia, kellest mööda vaadata või kelle üle irvitada, ainult mitte Muhu ja Normani vaatevinklist.

Sealne elu ja poliitiline süsteem võib küll olla groteskne (pildil tähistavad Dnepri-äärse Moldaavia vabariigi juhid viie aasta eest Suure Isamaasõja lõpu 65. aastapäeva ja vabariigi 20. sünnipäeva), ositi nagu rudiment Nõukogude Liidust, aga tavalised inimesed, kes kõigest hoolimata parema tuleviku võimalikkusesse usuvad, pole seda mitte – film otsib kontakti just nendega, paneb neile kaasa elama, innustab osavõtlikkusele.

Ametlikule Euroopa Liidu retoorikale ja Moldova riiklikule ajalookirjutusele see kõik muidugi ei vasta, nagu on oletanud autorid ise. Tagantjärele on see osutunud tõeks, kui silmas pidada kriitilist tagasisidet näiteks Moldova poolelt. Seda huvitavam vaadata peaks olema.

Filmi valimimist toetasid Eesti Filmi Instituut, Avatud Eesti Fond ja Kultuurkapital.

Postimehe tellijad saavad Postimehe Kino filme vaadata tasuta. Selleks peab olema Postimees Plussi konto, mis on seotud paberlehe tellimusega.

+ Postimehe Kino saavad vaadata ka Postimees Plussi tellijad ja päevapileti ostjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles