Mart Raukas tegi filmi Einar Laignast

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Einar Laigna.
Einar Laigna. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tallinna kinos Artis esilinastub täna õhtul dokumentaalfilm «Parreesia», mille autoriks on filosoof Mart Raukas (Aristarchos).

Parreesia oli üks poliitilise heitluse vahenditest, mis demokraatiat klassikalises maailmas elavana hoidis. Eruohvitser ja õpetlane Einar Laigna kehastub filmis parresiastiks ja ründab iidoleid, nagu ütleb pressiteade. Film demonstreerib selle järgi pareesia verbaalseid ning füsiognoomilisi võimalusi.

Parresiast on tõe väljaütleja – isik, kes omab moraalset kohustust rääkida julgelt ja kõigest ning kes tõde väljendades seab ennast teadlikult löögi alla. Aegadel, mil ühiskond sulgub, seisavad parresiastid tõe kaitsel. Parreesia on tõe karjatus, välk pimeduses.

«Tõde keerleb minu sees ja otsib pääsu välja,» ütleb filmi kangelane Einar Laigna. «Kui tõde on välja öeldud, siis sünnib ta uuel kujul ja tekitab sisemise vabaduse.»

Tutvustuse järgi väljendub Laigna filmis kogu talle omase jõulisusega. Salvav iroonia, halastamatult täpsed karakterite kirjeldused ning prohveti manitsev paatos on vahendid, mida Laigna täiuslikult valdab. Tema väljaütlemised tabavad ühtmoodi valusalt elukutselisi poliitikuid, usumehi, arvamusliidreid, intelligente, nominente, väliseestlasi.

Kuivõrd parresiast väljendab tõde kogu oma olemusega ja mitte pelgalt keele otsaga, siis on filmis fokusseeritud füsiognoomilistele detailidele: parresiasti miimikale, tema kehakeelele ehk protsessile, kuidas parreesia sünnib.

Filmi on tootnud Aristarchos Documentary ja Telos Production. «Parreesia» linastub kinos Artis 10. aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles