Vaata näitusel parimat Eesti tekstiilikunsti

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval avati galeriis Kunstiaken Eesti tekstiilikunstnike tiidu žürii poolt tunnustatud autorite näitus.

16. märtsil 2015 kogunes Eesti tekstiilikunstnike liidu kokkukutsutud žürii (Eesti tekstiilikunstnike liidu juhatuse liige Aune Taamal; aasta tekstiilikunstnik 2013 Kadi Pajupuu; sisearhitekt Terje Luure; Eesti kunstnike liidu asepresident, Hobusepea ja Draakoni galerii galerist Elin Kard; Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumi peavarahoidja, tekstiilikogu kuraator Helen Adamson; Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumi direktor, disainikogu kuraator Kai Lobjakas; disainer ja ajakirjanik Anneliis Aunapuu), et tunnustada tekstiilikunstnike 2014. aasta loomingut. Näitus galeriis Kunstiaken (Vene tn 20, Tallinn) kell 17.00 ja näitus jääb avatuks 8. aprillini.

Aasta tekstiilikunstnikuks 2014 valiti tekstiilikunstnik ja -disainer Krista Leesi.

Aprillis 2014 esitles Krista Leesi Tallinnas Prantsuse Instituudis Pariisi Cité Internationale des Arts loomemajas kolmekuulise resideerumise ajel valminud töid. Prantsusekeelne sõna souvenir, mis tähendab nii mälestust kui ka suveniiri ehk meenet, ajendas autorit vormistama oma mälestused kasutatavateks tekstiilseteks meeneteks. Hop galeriis 19.09. – 07.10. 2014 toimunud näitus Tallinn toile oli eksperiment, mis lähtus prantsuse ajaloolise kangatrükistiili toile de jouy mängureeglitest. Tallinn toile üritab olla võimalikult tänases päevas näidates linna oma mitmekesises reaalsuses, kus tähelepanelik vaataja võib märgata vihjeid linnaelu sotsiaalsetele probleemidele ja aktuaalsetele teemadele. Žürii tõstis esile selgele leidlikule ideele allutatud kangaseeriat, puhast vormikeelt ja mitmetähenduslikku kujundikäsitlust.

Krista Leesi kaitses aastal 1993 magistrikraadi Eesti Kunstiakadeemias, alates 2005 töötab samas dotsendina. Krista Leesi on esinenud arvukatel näitustel Eestis ja välismaal alates 1992. aastast ning on tuntud tabava kujundi- ja sõnakasutuse poolest, tema looming on alati peegeldus ühiskonnas toimuvale. Autor on tegelenud nii teravmeelse unikaalloomingu kui ka praktiliste väikeseeriatega. Ta on võitnud mitmeteid erialaseid konkursse ning teda on  tunnustatud erinevate preemiatega, varasemalt on Krista Leesi valitud Aasta Tekstiilikunstnikuks 2001.

Aasta nooreks tekstiilikunstnikuks 2014 valiti Eva Mustonen

Noore Tekstiilikunstniku tunnustuse 2014. aasta loomingu eest tõi Eva Mustonenile mais Tartu Kunstimajas toimunud isikunäitus Argipoeesia. Näituse kaastekstis esitab autor küsimuse: kas tegemist on oodiga kasututele esemetele või kasutute esemete valmistamisega? Ja vastab samas ise: «Ood on see mõlemal juhul, sest midagi on esitatud justkui tähelepanu nõudvana. Ood juba seetõttu, et igasugune argise ja juhusliku taasloomine on romantiline ettevõtmine. Nagu päeviku pidamine: mitte midagi polegi juhtunud, aga kirjutatuna muutub just ebaoluline ilmekaks.»

Eva Mustoneni tööd valmivad argistes tehnikates ja tuttavates materjalides, kuid tegemise käigus esemete algne funktsioon kaob. «Nende esemelisus on metafoor argipäevale, kust nad pärit on või kuhu nad justkui kuuluvad. Mingid settinud tunded või juhuslik mõte on leidnud väljundi nende tuttavlikus vormis. Kuidagi teisiti olekski raske päevast päeva venivaid meeleolusid või ähmaseid äratundmishetki esitada.» (Näituse Argipoeesia kaastekst)

Eva Mustonen on õppinud Tartu Kõrgemas Kunstikoolis tekstiili erialal aastatel 2006 - 2010. 2010 – 2012 jätkas ta õpinguid Göteborgi Ülikoolis (HDK), kus kaitses magistrikraadi tekstiilikunsti erialal. Alates 2013. aastast õpib Eva Mustonen Tartu Ülikoolis semiootikat.

Autor on viimastel aastatel osalenud mitmetel grupinäitustel Eestis ja välismaal: Pussy Envy (Hobusepea galerii, Tallinn, 2015); , 2015);SADA. Eesti tekstiilikunst 1915-2015 (Tallinna Kunstihoone); Luunja protsess (galerii Noorus, Tartu, 2014); Ebaselged kehad (Y-galerii, Tartu, 2013); Maxa dagar (HDK, Göteborg, Rootsi, 2012); For a Body (Paveikslu galerija, Kaunas, Leedu 2011).

 Aasta tekstiilitegu 2014 on näitus „Eesti Disain. Tööstustekstiil“ (Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum, 06.09-09.11.2014).

Näituse eesmärgiks oli tõsta esile seni vähekäsitletud tahk Eesti tekstiilitööstuses – näidata ettevõttes valdavalt anonüümsena töötanud kunstnike rolli ja tööd ning sellega seotud võimalusi ja protsesse, mis seda maastikku mõjutasid. Näitus on osa Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi laiemast plaanist kaardistada ja tutvustada Eesti disainiga seotud nähtusi ja väljundeid

Näituse meeskond: koostajad Kai Lobjakas, Mare Kelpman, kaastööd tegi Helen Adamson, kujundus 3+1 Arhitektid, graafiline kujundus Tuuli Aule, näituse tehnikud Toomas Übner, Raivo Randlepp.

Aasta tekstiilitegu on tunnustus, mis antakse eelmisel kalendriaastal tekstiilikunsti või –disaini valdkonnas  olulist ühiskondlik-kultuurilist mõju omanud teo või tegevuse eest, tunnustus hõlmab ka haridusalast, publitseerivat ja muud eriala arengut toetavat tegevust. Tunnustusele Aasta tekstiilitegu võivad esitada kandidaate kõik ETeKLi liikmed, tunnustuse saaja ei pea olema ETeKLi liige. Et tunnustuse Aasta Tekstiilitegu 2014 esitatud projektide hulgas oli ka ETDMi näitus, siis sellel hääletusel muuseumi esindajad ei osalenud. Projekti esitajaks nominentide hulka oli Eesti Tekstiilikunstnike Liit.

 Aasta tekstiilikunstniku ja aasta noore tekstiilikunstniku preemia ning tunnustus aasta tekstiilitegu on erialane tunnustus, mis antakse välja Eesti Tekstiilikunstnike Liidu (ETeKL) eestvõttel kord aastas.  Preemiate väljaandmist korraldab ETeKLi juhatus. Aasta tekstiilikunstniku preemiale saavad kandideerida ETeKLi liikmed. Aasta noore tekstiilikunstniku preemiale saavad kandideerida kuni 35-aastased tekstiilikunstnikud või –disainerid ning kandideerimiseks ei pea olema ETeKLi liige. Noore tekstiilikunstniku preemiale saavad kandideerida ka üliõpilased, kuid mitte juhendatud õppetöödega vaid iseseisva loominguga. Eesti Tekstiilikunstnike Liit on Aasta Tekstiilikunstniku preemiat välja andnud alates 1996. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles