Väike Tallinn Music Weeki spikker

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vashti Bunyan on TMW üks peaesinejaid
Vashti Bunyan on TMW üks peaesinejaid Foto: musictimes.com

TÄNA

Klassikalise muusika reiv

«Tüdinuna süvamuusika kinnistunud tarbimismustrist – uhketest kontsertsaalidest täis istmeile naelutatud snoobe –, on Walsh võtnud nõuks tõestada, et klassikalisest muusikast võib lisaks intellektuaalsele väljakutsele leida ka vitaalset vunki. Enamgi veel – selle saatel saab tantsida!» Niimoodi kirjeldatakse ühe ootaimatuma TMW sündmuse, klassikalise muusika reivi initsiaatori belglase Brendan Jay Walshi modus operandi’t, et miks ja kuidas.

Kas on kistud või ei ole, kas on asi lihtsalt selles, et teeme midagi teistmoodi ainult teistmoodi tegemise pärast või on klassikalise muusika reivil tõepoolest võimalik kätte saada mõni uus kunstiline võnkumine, on põhiküsimus, mis sellel õhtul selgeks võiks saada.

Üles astuvad: Nick Luscombe (Inglismaa), Steve Hellier (Inglismaa), Algorütmid (Eesti) jt.

Kultuurikatlas, algus kell 22.00

FatCat Records + Õunaviks

FatCat on prominentne briti indie-plaadifirma, mille tuntuimateks artistideks on aja jooksul olnud Sigur Ros, Mum, Animal Collective jne. Ka folklauljatar Vashti Bunyan, kes on Mustpeade majas toimuva folkvaibiga kontserdiõhtu peakülaline. Bunyan, hüüdnimega «friik-folgi ristiema» on huvitava karjäärikõveraga naisterahvas, kelle avastas 60ndate lõpus kuulus Rolling Stonesi mänedžer Andrew Loog Oldham.

Tema debüütplaat «Just Another Day» ilmus 1970. aastal, kuid kahjuks oli see nii väheedukas, et Bunyan lõi laulmisele käega. Uue sajandi alguses anti plaat uuesti välja, kuna oli pälvinud uue kooli folk- ja muude lauljate nagu Devendra Banhart, Joanna Newsom või Animal Collective’i tähelepanu. Uus ring sai alata ja selle käigus jõuab ta ka Tallinna.

Üles astuvad lisaks: Maarja Nuut, Una Corda, Kago, cirkl jt.

Mustpeade majas, algus kell 19.30

Eesti Pops esitleb

Sellest, et Erkki Tero ja Janek Murdi raadiosaatel on TMW-l showcase, on saanud traditsioon. Muidu eesti muusikale keskendunud raadiosaade laseb lavale ka väliskülalisi. Huvitavaim üritusel üles astuvatest artistidest on vast kitarrigeeniuse Rainer Jancise ja ühe teise geeniuse Mart Avi ühisprojekt. Eks näis, aga ühe nende peagi ilmuvalt ühisplaadilt kuuldud loo põhjal nagu lubaks küll.

Üles astuvad veel: Viljandi Guitar Trio, Puuluup, Teksti TV-666 (Soome), All We Are (Inglismaa) jt.

Sõpruse kinos, algus kell 19.00

HOMME

Linnalava kontsert kunstihoones

Kõik TMW kontserdid ei ole tasulised. Üks põnev tasuta kontsert toimub laupäeval Tallinna kunstihoones. Esinevad kitarrist Robert Jürjendal, kaugelt Kambodžast kohale tulnud heli- ja visuaalkunstnik Lafidki ja norra vendadest eksperimentaatorid, kes koondunud Strugle Dagslandi nime alla. Kas kunstihoone seinad mürinast ka värisevad?

Tallinna kunstihoones, algus kell 15.30

TMW hiphopi-esitlus

Hiphopi mitmekesine nägu. Sisekosmoses triivivast rin la’st materialismi prügihunnikus sumpava Tommy Cashini.  

Üles astuvad veel: Epp Kõiv, 5Loops, Felix De Luca (Taani) jt.

Sinilinnu kohvik, algus kell 21.00

Viljandi pärimusmuusika festival esitleb

Curly Strings, Maarja Nuut, Trad.Attack! – neist on kuulnud kõik. Folk on Eestis enneolematult populaarne ja neil kolmel on olnud selles tõhus roll kanda. Vaba Lava saab laupäeval korralikku Viljandi vaibi täis olema. Kui 1990ndatel kasutati väljendit «süntesaatoriga viljandlane», siis 2015. aastal iseloomustab viljandlast pigem viiul või torupill.

Üles astuvad veel: Svjata Vatra, Äio, Duo Malva ja Kirsipu jt.

Vaba Lava, algus kell 20.00

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles