EMP toob akustikanäituse ja publikule avatud proovid

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linda Madalik testib akustikat kinos Kosmos
Linda Madalik testib akustikat kinos Kosmos Foto: LInda madaliku erakogu

Eesti suurim nüüdismuusika festival Eesti Muusika Päevad (EMP) pakub 9.-17. aprillini Tallinna kontserdipaikades mitmekesist uue publiku programmi, mis hõlmab akustika teemat, publikule avatud proove ning partituurinäitust. 

Eesti Muusika Päevade aukülaline on akustikavaldkonna grand old lady Linda Madalik, kelle teadmiste- ja kogemustepagas on aastakümneid aidanud kujundada Eesti ruumide akustilisi lahendusi. «Linda Madalik on kui kirurg, kelle käe all saavad ruumid kõlavõimalustes uue elu. Igal ruumil on oma lugu ja kordumatu kõla. Kutsume kuulajaid festivali ajal koos muusikute ja akustikaspetsialistidega ruume kuulama,» räägib festivali produtsent Madli-Liis Parts.

Linda Madalikuga õnnestub kuulajatel kohtuda kahel korral. 9. aprillil kell 20 toimub Tallinna Õpetajate Majas Eesti Arhitektuurikeskuse välkloeng teemal «Helisevad ruumid», kus talle lisaks räägivad akustikast heliloojad Tatjana Kozlova-Johannes ja Sander Mölder, samuti arhitekt Mihkel Tüür arhitektuuribüroost Kadarik Tüür Arhitektid. Õhtut juhib Eesti Muusika Päevade kunstiline juht ja helilooja Timo Steiner. 14. aprillil kell 18.00 toimub Kloostri aidas Ööülikooli salvestus, mille külaliseks on samuti Linda Madalik. Teda intervjueerib Ööülikooli eestvedaja Jaan Tootsen.  

Linda Madaliku töö, erinevate ruumide akustilised mudelid on inspireerinud ka noort heliloojat Sander Möldrit, kelle uudisteost kuuleb festivali raames juba eelnimetatud arhitektuuri välkloengul ja Ööülikooli stuudios.

Festivali kavas on ka kaks rändnäitust, mis kulgevad koos publikuga kontserdipaikadesse kaasa. Elektronmuusik Tammo Sumera on koostanud akustikanäituse, mis tutvustab tavakuulajale arusaadavalt Tallinna kontserdipaikade akustilisi iseärasusi. Arvutisse mahtuv näitus laseb kuulata, kuidas kõlab sama heliteos erinevates ruumides. Näituse tehnilise lahenduse eest kannab hoolt Elion ja EMT. Akustikanäitus kuulub ka EMPi noortefestivali mini-EMP programmi.

«Oleme harjunud muusikuga kohtuma hetkel, kui ta astub lavale, paneb noodimapi puldile ja mängib. Millest räägivad heliloojad, muusikud ja dirigendid proovisaalis ja kuidas näeb välja ühe teose partituur, on tavakuulajale maailm, mis jääb reeglina suletuks. Samas on proove põnev jälgida. Tänapäevane noodikirjapilt aga võib oluliselt erineda sellest, mida kuulaja on harjunud tavapäraseks pidama,» selgitab produtsent Madli-Liis Parts avatud proovide ja partituurinäituse algatust. Esmakordselt võivad huvilised külastada EMPi kontsertide proove ning vaadata, milline näeb välja noodimaterjal, mis on just tänavuse festivali jaoks kirjutatud. Avatud proovide kava ja registreerimisinfo leiab EMPi kodulehelt alates 1. aprillist. Oodatud on nii üksikisikud kui ka kollektiivid.

Alates 1979. aastast peetud festivalil Eesti Muusika Päevad saab kuulda eesti heliloojate värskeimat loomingut. Tänavu külab festivalil üle 30 uudisteose. Kava hõlmab mitmesugustest žanritest tuntud muusikuid ja ühendab eri kunstivorme. Festivali korraldab Eesti Heliloojate Liit. Festivali kunstilised juhid on Helena Tulve ja Timo Steiner.

Lisainfo www.helilooja.ee/emp

Facebook Eesti Muusika Päevad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles