Annecy valis võistlema korraga kolm Eesti animafilmi

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Isand».
«Isand». Foto: Kaader filmist

Koguni kolm Eesti linateost on valinud oma võistlusprogrammi maailma kõige prestiižikamate sekka kuuluv Annecy animafilmide festival: Riho Undi nukufilmi «Isand», Priit Tenderi joonisfilmi «Alateadvuse maja» ja Chintis Lundgreni joonisfilmi «Elu Herman H. Rott´iga».

Tegu on lühifilmide võistlusega, kus teeb kaasa 53 linateost. Nimekirjast võib leida näiteks venelase Konstantin Bronziti, poolaka Jerzy Kucia, sakslase Andreas Hykade, kanadalase Theodore Ushevi ja mõne teisegi tööd, mida peetakse viimase aasta olulisemateks animafilmideks.

Kokku esitati animatsiooni Cannes´iks nimetatavale festivalile rekordiliselt 2606 filmi, millest väljavalituks osutus 198: 53 lühi-, 29 tele-, 35 reklaam- ja 49 koolide lõpufilmi. 32 filmi teeb kaasa väljaspool võistlust, sh Ülo Pikkovi nukufilm «Tik-tak». Pikkade filmide võistlusele pääsenud tööd kuulutatakse välja hiljem.

Valitutest ainsana on Eestis näitamata Chintis Lundgreni film, mis sünopsise järgi räägib punkarist rotist Herman H-st, kelle juurde kolib ootamatult elama väikekodanlike kommetega kass.

Mullu võistlesid Annecy´s Priit ja Olga Pärna joonisfilm «Lendurid koduteel» ja Mait Laasi pikk nukufilm «Lisa Limone ja Maroc Orange: tormakas armulugu».

Maailma suurim ja vanim animafilmide festival leiab tänavu aset 15.-20. juunini.

Trailer - Life with Herman H. Rott from Chintis Lundgren on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles