Tallinna Treff koputab festivalide kõrgliiga uksele

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Treffi kunstiline juht Vahur Keller esitleb festivali 2015. aasta programmi.
Tallinna Treffi kunstiline juht Vahur Keller esitleb festivali 2015. aasta programmi. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Üheksandat korda toimuva visuaalteatrifestival Treff tegi teatavaks oma tänavuse programmi. Festivali kunstiline juht Vahur Keller lubas, et 4.-7. juunil saab Tallinnas näha tõeliselt maailmatasemel lavastusi.

«Tallinna Treff on aastatega puhastunud ja leidnud oma näo. Mõnes mõttes oli esimene aasta (2007) kõige sarnasem praeguse formaadiga. Kohal olid maailma tipud, näidati täiskasvanute nukuteatrit, siis lasteprogramm puudus. Teisel aastal pühendus Treff väikelastele,» rääkis Keller.

Keller tuli Treffi kunstiliseks juhiks alates kolmandast aastast. Siis oli ülekaalukalt esindatud nukukunstitudengite programm kümnest maailma riigist. Neljandal aastal lisandus programmi tänavateater, mida Keller edaspidigi hea meelega Treffil näeks.

Vahepeal tegi festival läbi kvantitatiivse plahvatuse, programmiraamat oli 300-leheküljeline. Sel ajal oli Treff osaliselt noorte-, osaliselt nukukunstifestival. 2015. aastaks on kunstiline latt tõusnud oluliselt kõrgemale ja selle võrra programmi maht vähenenud.

Treff kestab neli päeva, iga päev toimub seise-kaheksa etendust. Kes programmi põhjal targa eelvaliku teeb, võib nende päevade jooksul näha tõeliselt maailmatasemel visuaalteatrit.

PÖFF võeti eelmisel aastal maailma A-klassi festivalide seltskonda. Kelleri sõnul on sinnapoole teel ka Treff. «Organisatsioon EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) valib tänavu mais uusi silmapaistvaid festivale. Saatsime neile Treffi tutvustuse, võib-olla saamegi sealt vastava kategooria,» ütles Keller. «Igal aastal ja ka tänavu tulevad siia suurte kvaliteetfestivalide korraldajad Šotimaalt, Sloveeniast, Soomest, Tšehhist, Saksmaalt, Pranstumaalt ja mujalt, et vaadata, valida endale programmi ja sealhulgas ka Eesti lavastusi. Sel aastalvõtsin ma teadlikult programmi Eesti lavastusi, mida võiks esitleda visuaalteatrina. Sisuliselt on ka Treff A-klassi festival.»

Maailma animafilmide festivalidel Eesti animatsioon on tuntud favoriit. Kelleri sõnul Eesti Visual- ja nukuteater maailmaga võrreldes heal tasemel, kuid häda on selles, et ei jõuta teha nii palju kui võiks. «Teatri hulka on lihtsalt vähe. Visuaalteater kui kunstiliik areneb paratamatult siis, kui ei ole vanusepiire määratletud. Meie teatril on tellimus teha  lasteteatrit. Eestis on väike turg ja seetõttu on kvantiteet väiksem.»

Tähelepanuväärsete, maailmatasemele küündivate Eesti lavastustena tõi Keller välja Duda Paiva «Ajuloputuse» (ei ole tänavuse festivali programmis, kuid praegu teatri repertuaaris) ja Sandara Lange «Võlupoe» (Treffi programmis). Väljastpoolt oma teatrit on festivali kunstilise juhi hinnangul tähelepanuväärne NO99 lavastus «Tüdruk, kes otsis oma vendi» (lavastaja-kunstnik Ene-Liis Semper).

Tänavuse festivali peaesineja on Soome ja Lõunakorea WHS ja Sungsoo Ahn Pick-Up Group lavastusega «Topeltpilt». Trupp koondab balleti-, tsirkuse- ja tänavatantsuartiste. Tantsu ja objektiteatrit ühendav lavastus peegeldab tänapäeva reaalsust: Korea ilukirurgia operatsioonitoas muudetakse aasiapäraseid näojooni, et need vastaksid globaalsele ettekujutusele perfektsest näost. 

Tallinna Treffi eelarve on 2015. aastal 110 000 eurot. Festivali toetavad kultuurkapital, kultuuriministeerium ja vähemas mahus ka välissaatkondadelt. NUKU panustab festivali oma töötajate tööjõu- ja nõuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles