Leia Treffi pärlid: täiskasvanute programm

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Editta Braun Company, hetk lavastusest "Planet Luvos"
Editta Braun Company, hetk lavastusest "Planet Luvos" Foto: promo

Visuaalteatrifestival Tallinna Treff toimub tänavu 4-6- juunini. Täiskasvanute programmis on 14 lavastust. Allpool tähelepanuväärsemate lavastuste videotutvustused.

Täiskasvanutele suunatud programmis näeb rütmistatud kohtuprotsessi Patarei vanglas, sürreaalset veemaailma tantsuetenduses, ajaleheväljalõigetest loodud unistusi, klounaadi soorollidest, lummavat kabareed, puudutavat ja isiklikku armastuseotsingut, kostümeeritud sõrmeteatrit ja eesti visuaalteatrilavastuste paremikku.

Täiskasvanute programmiga saab täismahus tutvuda siin.

PEAESINEJA! TOPLETPILT WHS ja Sungsoo Ahn Pick-Up Group SOOME / LÕUNA-KOREA Plastiline kirurgia läbi tantsu ja nüüdistsirkuse Tantsu ja objektiteatrit ühendav lavastus toob esile vastuolu ebarealistlike ideaalide ja tegelike inimeste vahel. Selles peegeldub tänapäeva tegelikkus: nägusid moonutatakse nii, et need vastaksid maailmas aktsepteeritud iluideaalile. Koondades balleti-, nüüdistsirkuse- ja tänavatantsuartiste, pakub «Double Exposure» («Topeltpilt») vaatajatele ainulaadse elamuse, mis on tulvil üllatusi. Tantsu ja objektiteatrit ühendav lavastus peegeldab tänapäeva reaalsust: Korea ilukirurgia operatsioonitoas muudetakse aasiapäraseid näojooni, et need vastaksid globaalsele ettekujutusele perfektsest näost. Pannes esinejate õlgadele tantsima plastikust näod, toovad ühetaolised nukunäod esile identsuses peituva võõrapärasuse. Lavastus segab klassikalise muusika elemente elektrooniliste rütmidega ning liigub elegantselt groteskselt õuduselt ja meelelahutuselt peene aasia tantsu juurde.

PROTSESS Maribori Nukuteater SLOVEENIA Selles ajatus muusikalis-teatraalses lavateoses leiab publik end Franz Kafka «Protsessi» peategelase Josef K rollist. Lavastus tõstab vaatajat halastamatult ühest keskkonnast teise, tutvustab talle ühiskonna bürokraatiamasina töömehhanismi ning avab Josef K sisemaailma. Publik viiakse sündmuste keskmesse, sunnitakse alistuma protsessile ja võtma vastutuse kohtu meelevallas. See dünaamiline lavastus tõlgendab Kafka loomingut läbi teatri, objekti, pingestatud muusikaliste vahepalade, käpiknukkude ja teravmeelse õhustiku. Protsess muudab näitleja, sõna, heli, valguse ja publiku võrdseteks elementideks, mida on pea võimatu eristada. Daamid ja härrad: teile on esitatud süüdistus!

PLANEET LUVOS Editta Braun Company AUSTRIA Salzburgi koreograaf Editta Braun juhib meid läbi sinise veealuse maailma tagasi elu lätete juurde. Lavastustele «Lufus» (1985) ja «Luvos vol. 2» (esitatud ka Tallinn Treff Festivalil 2011) järgnev «Planeet Luvos» lõpetab sürreaalsete kehamaailmade tantsu tsükli geenitehnoloogia ohtudest. Vaataja vajub sinisesse vahutavasse veemaailma. Inimeste olemasolust annab märku vaid kusagilt kaugelt kostev aurikuvile. Ja naine, kes leiab end äkitselt maailmast täis veidraid, kuid rahumeelseid olevusi. Nende jalad lainetavad õhus nagu meriroosi kombitsad, iga liigutus reageerib teisele välgukiirusel. Tantsijad kaotavad oma inimkuju. Paljad kehad liiguvad üle lava nagu võõrolendid.

VÄLJALÕIGE Yael Rasooly IISRAEL Kui kõik teised on juba koju läinud, jääb üksik sekretär veel kontorisse. Oma väikesest töönurgast põgeneb ta vanadest filmiajakirjadest lõigatud fotode abil unistuste maailma. Seal on ta glamuurne 40ndate filmitäht, kes leiab lõpuks oma tõelise armastuse. Kuid loo arenedes, kui fantaasia ja reaalsus kokku põrkavad, saab tema romantilisest unelmast hitchcockilik õudusunenägu! See ühe-naise-show paljastab romantilistes fantaasiates peituvad kinnisideed ja ohud. Mustvalge kino keel on kantud ajaleheväljalõigete ja objektiteatri «madaltehnoloogilisse» maailma, tekitades pinge, mis on absurdne, valus ja humoorikas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles