Leia Treffi pärlid: lasteprogramm

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lubljana nukuteatri lavastus "Turlututu"
Lubljana nukuteatri lavastus "Turlututu" Foto: promo

Visuaalteatrifestival Tallinna Treff toimub tänavu 4-6- juunini. Lasteprogrammis programmis on 11 lavastust. Allpool tähelepanuväärsemate lavastuste videotutvustused.

Lasteprogramm toob väikeste vaatajateni mitmekesist teatrit üheksast riigist: Venemaalt – meisterlikku marionetikunsti, Hollandist – värvilist varjuteatrit, prantslased teevad otse laste silme all nukufilmi, tšehhid viivad lapsed nukkude lõbustusparki, grusiinidel muutuvad nukkudeks sõrmed, hispaanlastel tantsivad väikesed poroloonitükid, sloveenidel hakkab lasteraamat laulma, jaapanlastel saab luuletustest nukumäng ja eestlased näitavad võlukunsti imedemaailma.

Lasteprogrammiga saab täismahus tutvuda siin.

TURLUTUTU Ljubljana Nukuteater SLOVEENIA Turlututu! Kus sa oled? Oled sa siin? Siin oledki! Oledki sina! Oled Turlututu! Turlututu on täiesti kadunud. Ta kukkus välja raamatust ja kadus. Aga kuidas peaksime ta üles leidma, kui ta võib olla väiksem kui kirp või kõrgem kui kirikutorn? Kuidas peaksime teda otsima, kui ta võib hetkega värvi muuta, kosmosesse lennata või õigeid võlusõnu lausudes lihtsalt õhku haihtuda? Kuidas? Tegelikult päris lihtsalt. Oleme kõik Turlututu! Ja püüame ta kinni!

LUGU LAMBAST, KES TULI TAEVAST Libereci Naiivne Teater TŠEHHI Libereci Naiivne Teater on loonud lavastuse kõige noorematele vaatajatele. Naiivses Stuudios lavastatud lugu kasutab nii vähe sõnu ja nii palju fantaasiaküllaseid kujundeid, et sellest võivad rõõmu tunda ka lapsed, kel vanust vaid kaks aastat. Lihtne looke on inspireeritud saksa illustraatori Fred Rodriani pildiraamatust ja jutustab villpehmest pilvelambast, kes kukub taevast alla. Väike tüdruk võtab ta oma hoole alla ja püüab teda taevasse tagasi aidata. Nad jalutavad lõbustuspargi atraktsioonide vahel, lootes leida võimalust, et lambake tagasi oma villpehmete pilvesõprade juurde aidata. Paraku ei ole abi ei tsirkusekahurist, nukupüramiidist ega ka õhupallidest. Lõpuks läheb kõik siiski hästi ning lammas jõuab tagasi taevasse.

KLÕPS CinéMarionnettoGraphe des Fourmis PRANTSUSMAA Karavankino CinéMarionnettoGraphe des Fourmis tervitab teid oma väikeses rändkinos! Võite olla üks vähestest õnnelikest, kel avaneb võimalus kogeda „Klõpsu” – nostalgiahõngulist rännakut mustvalgesse maailma. Kasutades vendade Lanterne’ide väljaarendatud revolutsioonilist tehnoloogiat, muudab see nukkudega lühifilm igaveseks teie arusaama kinost! Vaatajate ees taaselustuvad möödunud aegade lõbustuspargid. See 3D-ajastul nii ebaharilik intiimne väikevorm teeb kummarduse tummfilmi suurkujudele nagu Georges Méliès, Buster Keaton ja Charlie Chaplin. Teie silme ees lahti rulluv poeetiline ja burleskne lugu vilistab progressile! Ärge magage maha filmiseanssi, mis viib meid tagasi aega, kui värvide sissetung igaveseks filmimaalima muutis. See on reis 20. sajandi algusaastatesse. Kohanäitajad jagavad publikule 3D-prillid ning juhatavad nad karavankinno, mille istmed ja punane vaip toovad meelde kino kuldajastu. Vaatajad sukelduvad väikese külakese elanike mustvalgesse maailma. Järkjärgult muutub aga kõik värviliseks.

TSIRKUS NIITIDEL Viktor Antonov VENEMAA Etendusel, mille avab ja lõpetab publiku lemmik – kuulus Kloun koos nina otsas istuva rääkiva linnuga, astuvad üles esinejad kõikjalt maailmast! Fakiir kasvatab publiku silme all lilli ja muudab nägusid ─ vana nooreks ja kurja lahkeks. Džunglist pärit akrobaatide perre kuulub kolm dresseeritud ahvi! Koomilised ja ettearvamatud püramiidid! Jõumees sõidab monorattaga ja tõstab raskusi mitte ainult käte, vaid ka peaga! Mõõganeelaja neelab sirge mõõga asemel kõverat! Lendav ja tuld sülgav kaamel! Kaunis idamaine kõhutantsija esineb vesipiipu suitsetava vanamehe pealael! Nii pöördub marionetivirtuoos Viktor Antonov tagasi nukuteatri unustatud traditsioonide juurde.

TUTU Lichtbende HOLLAND Lummav kogupereetendus, kus sulavad kokku “võlulaternad” ehk laterna magica projektorid, tants, grammofon ja elav muusika. Selle nüüdisaegse projektsioonietendusega viib Lichtbende teid 1920.–30. aastatesse.„Tutu“ on eeskätt pidusöök silmadele ja kõrvadele. Jalas punased kingad, tantsib noor tüdruk kõiki tolle ajastu tantse – tangost stepptantsu, vodevillist peotantsu ja klassikalisest balletist Bauhausi balletini. Vaatajad saavad osa tema muredest ja rõõmudest sellel suurte muutuste ajastul. Tants, mida tol ajal kujundasid isikliku vabaduse püüdlused, arenev tehnoloogia ja huvi teiste kultuuride vastu, peegeldab tema elu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles