Tallinnasse saabub maailma arhitektide koorekiht

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitektide joonised. Foto on illustreeriv.
Arhitektide joonised. Foto on illustreeriv. Foto: Internet

17. - 18. aprillil koguneb Tallinnas Euroopa arhitektide nõukogu (Architects' Council of Europe) peaassamblee, mis tähistab ühtlasi oma 25. aastapäeva. Juubeli puhul saabuvad Eestisse lisaks Euroopa oma ala tippudele veel ka USA, Briti ning UIA ehk maailma arhitektide liidu presidendid. Reede õhtul toimub Tallinna Lennusadamas pidulik ACE-25 gala. 

«Tegemist on Eesti arhitektuurimaastiku vaieldamatu tähtsündmusega, kunagi varem ei ole me nii kõrgetasemelist arhitektide seltskonda siin võõrustanud,» sõnas ürituse Eesti poolne korraldaja Indrek Näkk, kes kuulus 2013 - 2014 ka ACE-i juhatusse. «Eesti liitus ACE-ga 2004. aastal. Euroopa katuseorganisatsiooni kuulumine on meie jaoks oluline eelkõige seetõttu, et valdkonna direktiivid, mille järgi ka Eesti peab oma seadusandlust kohandama, antakse välja Brüsselis ning ACE mõjutab seda protsessi oma kompetentsiga pidevalt. Sisuliselt on see Eesti arhitektide jaoks ainuke võimalus oma ametit puudutavaid otsuseid Euroopa Liidu tasandil mõjutada.»

«ACE peaassamblee kogunemine Tallinnas annab ainulaadse võimaluse kahe päeva jooksul ka Eestit ja kohalikku arhitektuuri kogu maailmale tutvustada ning rääkida oma seisukohtadest hea arhitektuuri loomisel ja säilitamisel,» märkis Indrek Näkk.

Eesti arhitektuurimaastiku üheks suuremaks väljakutseks täna on nõukogudeaegne pärand ja kuigi ka sel ajal tehti Indrek Näki sõnul palju head arhitektuuri, on suur osa neist hoonetest tänaseks kaotanud oma funktsiooni.

«Tipparhitektuuri suurim probleem seisneb sageli selles, et hoonete esialgne funktsioon kaob või muutub, aga kultuuripärandiline tähtsus võib hoopis kasvada,» selgitas Indrek Näkk. 1Meil on vaja Euroopalt tuge nii arhitektuuripärandi säilitamisel kui selle väärtustamisel. Tihti ei osata arhitektuuri hinnata ega ka uut luua, sest ei suudeta ühtlustada vana ja uut. Siin on meil kindlasti midagi Lääne-Euroopast õppida. Küsimus on ka taastamises, võtame näiteks Eesti mõisad, millest osa on täna väga halvas seisus, kuna neile ei ole suudetud uut toimivat rakendust leida.2

Euroopa arhitektide nõukogu (ACE) presidendi Luciano Lazzari sõnul on eestlased käsitlenud oma arhitektuurilist pärandit seni äärmise ettevaatlikkusega. «Ettepanek võõrustada ACE peaassambleed just Eestis on märk sellest, et eestlased suhtuvad arhitektuuri väga tõsiselt ja soovivad vägagi olla seotud Euroopa arhitektide kogukonna ja selle professionaalse missiooniga.»

«ACE peaassamblee üks peamisi sõnumeid saab olema arhitekti vastutusrikas roll kliimamuutuste leevendamisel – võtame aluseks kasvõi Euroopa Komisjoni eesmärgid energiasäästlike hoonete projekteerimisel, samuti koostöövõimaluste leidmine teiste professioonide ja organisatsioonidega globaalsete probleemide lahendamisel,» selgitas Luciano Lazzari. «Kõne alla tuleb ka kohaliku arhitektuuripärandi ja unikaalsuse rõhutamine Euroopa kultuuriruumis, mis Eesti jaoks on kindlasti huvipakkuv teema.»

Tallinnas toimuvast peaassambleest võtab osa ligi 100-liikmeline ACE-i delegatsioon, kellest valdav enamik kuulub ka Euroopa erinevate riikide arhitektide erialaliitude juhatusse, lisaks kõrged külalised väljastpoolt Euroopat.

Seltskond koguneb Arhitektuurimuuseumis reedel kell 9.30, päeva olulisim sisuline osa nn Special Session toimub kella 14.30 – 18.00ni ja seal tulevad kõne alla ACE lähiaja peamised väljakutsed.

Õhtul kell 19.30 toimub Lennusadama angaarides pidulik vastuvõtt. 

Laupäeval korraldatakse delegaatidele ja külalistele giididega arhitektuuri ekskursioonid, kus tutvustatakse Eesti arhitektuuri väljapaistvamaid saavutusi.

Peaassamblee toimumist Eestis toetavad: AEROC, TECNO, Eesti Kultuurkapital ning YIT.

Euroopa arhitektide nõukogu (The Architect’s Council of Europe - ACE) asutati Itaalias 1990 aastal. Organisatsiooni eesmärkideks on edendada arhitektuuri olulisust Euroopas, eelistada kvaliteet-arhitektuuri ehitatavas keskkonnas, kindlustada kõrgeimad standardid arhitektide kvalifikatsioonile, edendada piiriülest koostööd Euroopa arhitektide praktikas, propageerida ja kaitsta Euroopa arhitektide nägemust globaalsel skaalal jm. ACEi kuulub 47 liikmesorganisatsiooni 33t erinevast riigist ja organisatsioon esindab ca 550 000 arhitekti üle Euroopa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles