Kumus toimub nõukogude kunstirevolutsioon

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olav Maran
"20. sajandi grimasse" 1965
Kollaaž
Olav Maran "20. sajandi grimasse" 1965 Kollaaž Foto: Kunstimuuseum

17. aprillil avatakse ootame Kumu kunstimuuseumisse vaatama uut näitust «Kunstirevolutsioon 1966», mille keskmes on 1960. aastate keskpaiga Nõukogude Eestis toimunud kunstimurrang.

Näituse lähtepunktiks on rida 1966. aastal Tallinnas ja Tartus toimunud näitusi, kus välja pandud teosed eemaldusid julgelt ametlikust nõukogude kunstikaanonist ning tõid nähtavale tollases kunstis ilmnenud uued ideed ja strateegiad: Tartu kunstnike kevadnäitus, näitus «Maal. Graafika. Foto» Eesti Teaduste Akadeemia Raamatukogu fuajees, noorte kunstnike näitus Tallinna Kunstihoones, Ilmar Malini uute tööde väljapanek Kunstisalongis ning Elmar Kitse näitus Tartu Kunstnike Majas.

Nende näituste koosmõjul nihkus piir tollases kunstis lubatu ja keelatu vahel ning avardus arusaam sellest, millist kunsti võib pidada realistlikuks.

«Kunstirevolutsioon 1966» keskendub 1960. aastate Eesti noore kunstnikepõlvkonna huvile maailma ja inimese uuelaadsete, senisega võrreldes mitmekihilisemate kujutusviiside vastu. Need kujutusviisid lähtusid sageli sürrealismi meetoditest ning lähenesid abstraktsele kunstile, kasutasid nii geomeetrilisi kui ka loodusest tuletatud vorme, näitasid igapäevasest erinevaid mikro- ja makromaailmu, osutasid inimese olemuse ja tegevuse salapärastele dimensioonidele. Kõik need suunad kajastasid ühel või teisel viisil oma sünnikeskkonda ning sellega kohandumise viise – reageerisid üleratsionaliseeritud ühiskonna ühemõttelisuse nõudele, subjektiivse allasurumisele kollektiivse kasuks, otsisid ametliku ideoloogia ettekirjutustega võrreldes teistsuguseid viise elamise mõtestamiseks.

Väljas on 1966. aasta näitustel eksponeeritud teosed ning samuti neil näitustel osalenud kunstnike veidi varasemad ja hilisemad tööd, ka sellised, mida tol ajal avalikult ei näidatud. Näituse eesmärk on palju tähelepanu pälvinud 1960. aastate lõpu asemel fookusesse tõsta mõnevõrra varasem aeg, mis toob nähtavale kunsti mitmekihilisuse, eri vorme võtvate ideede ja eri sisusid omandavate motiivide ringlemise. Vähemtuntud materjali hulgas väärib erilist äramärkimist fotorühmituse Stodom loomingu kaasamine Eesti kunsti ajalukku.

Kunstnikud: Jüri Arrak, Tatjana Dobrovolskaja, Andrei Dobrovolski, Kristiina Kaasik, Elmar Kits, Raivo Korstnik, Tõnis Laanemaa, Malle Leis, Ilmar Malin, Olav Maran, Boris Mäemets, Enno Ootsing, Tiiu Pallo-Vaik, Jüri Palm, Enn Põldroos, Kaljo Põllu, Henn Roode, Evi Tihemets, Peeter Tooming, Aili Vint, Tõnis Vint

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles