Klassikatähed ja maailmanimed täna Estonias

Helena Tamm
, vabakutseline kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KAZUHITO YAMASHITA
KAZUHITO YAMASHITA Foto: BARDA Clive/BARDA Clive/ArenaPAL

Tänavu ei toimunud kaks järjestikust kevadet menu nautinud telesaade «Klassikatähed». Küll aga astuvad kodumaiste tõusvate staaride asemel sellel kolmapäeval, 15. aprillil Estonia kontserdisaali lavale maailmanimed – Jaapani päritolu kitarrivirtuoos Kazuhito Yamashita oma poja Kanahi Yamashitaga ning noor inglise dirigent ja helilooja Alexander Prior.

Kolm aastat tagasi esilinastus Marianna Kaati dokumentaalfilm «Tööpealkiri: Imelaps». See on lugu pooljumalaks tituleeritud noorest dirigendist Alex Priorist. Ilma pühendunud vanemateta poleks Mozartist saanud Mozart ja seega räägib dokumentaalfilm eelkõige inimsuhetest, kuid fakt on see, et tänaseni on Alexander Prior Peterburi konservatooriumi ajaloo noorim, kõigest 17-aastasena kahe magistrikraadiga lõpetanu ja tema muusikalised saavutused enam kui imekspandavad.

Juba 10-aastaselt esines Pror muusikaeliidi ees legendaarsetel lavadel, nagu Carnegie Hall ja London Arena. Vähem muljetavaldav ei ole Priori heliloomingu loetelu. Noore autori teoste seas on toona vaid 13-aastaselt heliloojalt tellitud ballett «Mowgli», mida ta 15-aastaseks saades ise dirigeeris ja mängitakse tänapäevani. Kuid sinna kuuluvad ka «Distant Calls» häälele ja klaverikvintetile, «American Crescendo» solistidele ja orkestrile, sümfoonia nr 4 «Gogol» ning mitmeid teised teosed. Mullu juhatas ta Hamburgis Düsseldorfi sümfoonikuid ning on seisnud teiste hulgas ka Edmontoni sümfooniaorkestri, Taani Århusi sümfooniaorkestri ja Rootsi Helsingbori sümfooniaorkestrit ees. Nüüd, kus Wunderkind’ist on sirgunud Wonderadult, nagu uudistekanal The Independent Priori kohta kirjutas, on kord Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri käes.

Koos Prioriga on laval ka suisa imepere – 1997. aastal sündinud jaapani kitarrist Kanahi Yamashita koos oma isa Kazuhito Yamashitaga. Kanahi Yamsashita on esinenud ka omaloominguga erinevatel rahvusvahelistel kitarrifestivalidel üle maailma ning kuulub oma isa asutatud kitarrikvintetti.

Isa Kazuhito Yamashita alustas kitarrimänguga juba 8-aastaselt, olles 16-aastasena noorim Pariisi rahvusvahelise kitarrikonkursi võitja ja nüüdseks terve rea teistegi rahvusvaheliste kitarrikonkursside laureaat. Loomulikult on virtuoos mänginud maailma suurimatel lavadel, näiteks Viinis Musikvereinis ja New Yorgis Lincoln Centrumis. Tegemist on avara repertuaariga entusiastliku uue muusika eestkõnelejaga, kes on teinud üle 60 esiettekande ja salvestanud üle 78 LP ja CD.

Eestisse saabuvad esinema maailmas esmaklassilised noored muusikud. Kontserdi produtsendi Neeme Punderi sõnul on kitarriringkond Yamashita esinemist siin ammu oodanud. Kuid miks jäi tänavu ikkagi ära kodumaistele andekatele ja pühendunud muusikutele tuult tiibadesse lükkav telesaade «Klassikatähed» ning selle finalistide suurejooneline lõppkontsert? Punderi sõnul on tegemist ERRi strateegilise otsusega teha kohaliku klassikalise muusika saatega üks vaheaasta. Ühist otsust Eesti Kontserdiga kinnitab ka saatesarja autor ja produtsent Helen Valkna. Valkna leidis, et noortele muusikutele on vaja kasvuruumi, et vaim tüseneks ja saatesarjas osalejatele järelkasvu tuleks.

Kuna «Klassikatähtede» suurejoonelise finaalkontserdi aeg oli juba paigas ja ka ERSO planeerib oma tegevusi pikalt ette, otsustati uue kontserdiformaadi kasuks. Publik ihkab näha erakordsust ja võõramaist, kuid seal kaugel elavad ja õpivad täna ka veel vähe meedia tähelepanu ja tunnustust pälvinud kodumaised muusikud suure algustähega – viiuldajad Mari Poll ja Robert Traksmann, pianist Kristiina Rokashevich, vioolamängija Johanna Vahermägi ja klarnetist Signe Sõmer ning veel mitmed teisedki. Imet ei tule otsida kaugelt, ka nemad väärivad seda kontserdiaega ja veel enam telesaadet. Valkna sõnul on võõrsil elavate, õppivate ja tihti ka töötavate noorte muusikutega koostöö raskendatud, kuna nad peaksid saatesarja valmimiseks seitse nädalat Eestis viibima. Valkna kinnitab, et telesaade «Klassikatähed» ei vaju unustuste hõlma. Jätkatakse 2016. aastal ja konkursi väljakuulutamist tasub oodata juba selle aasta lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles