Täna: hiilgav tenor esitab John Adamsi loomingut

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helilooja John Admas
Helilooja John Admas Foto: promo

Kontserdisarja «Portree» hooaja viimasel kontserdil esitab Eesti parimaid tenoreid Mati Turi USA tuntuima elava helilooja John Adamsi loomingut.

Turi esitab koos pianist Martti Raidega katkendi Mao Tse-tungi partiist Adamsi ooperist «Nixon Hiinas». Lisaks elavatele ettekannetele kuuleb Eesti esiettekandes Adamsi enda salvestatud  elektroonikateost «Hoodoo Zephyr». Samal ajal näeb videolt teda seda teost looma inspireerinud New Mexico kivikõrbe maastikku. Veel üks elav esitus - «China Gates´i» kuuleb pianist Kadri-Ann Sumera esituses. Lõpuks tuleb finaal kurikuulsast, lausa meeleavaldusi esilekutsunud ooperist «Klinghofferi surm», mida pole samuti Eestis enne ei ooperilaval ega ka mitte ooperikino vahendusel näidatud.

John Adams on USA tuntuim ja enim esitatav helilooja. Tema muusika on atraktiivne, heakõlaline, rütmiergas ning kuulajatele kergesti jälgitav. Helilooja on seisukohal, et tonaalne harmoonia pole mitte niivõrd kultuuriline, kuivõrd geneetiline nähtus. Adams on öelnud: «Midagi kohutavalt võimsat läks kaduma, kui heliloojad eemaldusid tonaalsest harmooniast. Muu hulgas kadus ka publik.»

Eluloolisi ja loomingu aspekte avab kommentaarides Igor Garšnek.

Mustpeade majas kell 19:00

MATI TURI tenor

MARTTI RAIDE klaver

KADRI-ANN SUMERA klaver

IGOR GARŠNEK kommentaarid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles