Kirjandusfestival HeadRead toob Tallinna kirjandusmaailma tipud

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pseudonüümi Lars Kepler taga ei peitu 
Henning Mankell, nagu paljud arvasid, vaid tegu on hoopis abielupaari Alexander ja Alexandra Ahndori ühise kirjanikunimega.
Pseudonüümi Lars Kepler taga ei peitu Henning Mankell, nagu paljud arvasid, vaid tegu on hoopis abielupaari Alexander ja Alexandra Ahndori ühise kirjanikunimega. Foto: Anna-Lena Ahlström

Juba seitsmendat korda toimub mai lõpus rahvusvaheline kirjandusfestival HeadRead, mis toob Tallinna kirjandusmaailma absoluutsed tipud.

Nii astub festivalil üles tuntud Kanada kirjanik, luuletaja ja keskkonnaaktivist Margaret Atwood („Orüks ja Ruik“, „Pime palgamõrvar“), kelle mahukat ja mitmekülgset loomingut on tänaseks tõlgitud rohkem kui 40 keelde. Värske kirjandustähe sära toob Nigeeria juurtega, kuid Suurbritannias üles kasvanud kirjanduslik imelaps Helen Oyeyemi („The Icarus Girl“).

Festival HeadRead hoiab ka kätt maailma sündmuste pulsil. Nii tuleb Tallinna Iisraeli tuntuim kirjanik David Grossman („Maailma otsa“), kelle kriitiline hoiak Iisraeli Palestiina poliitika suhtes on temast kodumaal omamoodi tabuteema teinud; tuntud Vene näitekirjanik, stsenarist ja biograaf Edvard Radzinski („Stalin“, „Aleksander II: Venemaa lootuse ja terrori vahel“) ning nii kirjanduses kui ka selle väliselt terava pilguga Vene ühiskonda vaatlev Marusja Klimova („Siniveri“).

Žanriülest hingust pakub Walesist pärit lugude jutustaja ning loojutustamise üks tuntumaid eestkõnelejaid, Walesi rahvusvahelise lugude jutustamise festivali Beyond the Border juht David Ambrose; samuti Suurbritanniast pärit luuletaja, performance poet, romaanikirjanik ja tätoveerimiskunstnik Joolz Denby („Stone Baby“) ning põline njuujorklane, spoken word poet ja nn kõneldud kirjasõna haridusliku ja inspiratsioonivahendina kasutava projekti V.O.I.C.E algataja Sarah Kay.

Loomulikult on esindatud Põhjamaine kirjandus. Tallinna väisavad Rootsi krimikirjandusmaailmas laineid löönud ja müügirekordeid püstitanud, kirjanikunime Lars Kepler taha peituvad Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril („Uneliivamees“, „Stalker“), Islandi krimi- ja lastekirjanik Yrsa Sigurdardottir („Kes teisele hauda kaevab“) ja oma värskeima romaaniga „Dora, Dora“ Finlandia auhinnale kandideerinud Soome kirjanik ja telefilmirežissöör Heidi Köngäs.

Muidugi mõista ei puudu festivalilt Eesti kirjanikud. Nii kõneleb oma loomingust nii Eestis kui ka Venemaal kirjanduspreemiaid pälvinud eestivene kirjanik Andrei Ivanov („Hanumani teekond Lollandile“, „Harbini ööliblikad“, „Kuutõbise pihtimus“), eesti- ja venekeelse kirjanduse väsimatu tutvustaja, kirjanik ja tõlkija Jelena Skulskaja ning aastaid avalikkuses hoopis poliitikuna figureerinud luuleklassik Paul-Eerik Rummo.

See on vaid murdosa tänavu HeadRead kirjandusfestivalil esinevatest kirjanikest, kelle hulgas on pelgalt väliskülalisi ligi 30, lisaks üle 80 kodumaise kirjandus- ja kultuuriinimese.

Nagu ikka, on HeadRead festivalil traditsiooniks kujunenud lasteprogramm, mille käigus leiab Eesti Lastekirjanduse Keskusest mahuka programmi ning varasemast rohkem väliskülalisi; kirjanduslikud jalutuskäigud Tallinna linnaosades, töötoad, kirjanduslikud aruteluringid, luulemissa ja muud põnevat. Kõik sündmused, v.a luulemissa Niguliste kirikus, kuhu pääseb muuseumipiletiga, on tasuta.

Kirjandusfestival HeadRead toimub 27.-31. maini Tallinna eri paigus. Lisainfot leiab festivali uuenenud kodulehelt www.headread.ee, mis täieneb pidevalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles