Pildid: Jaan Kaplinski sai nimeka Vene kirjandusauhinna

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Vene preemia»  üle andmine Jaan Kaplinskile.
«Vene preemia» üle andmine Jaan Kaplinskile. Foto: Igor Kotjuh

Proosakirjaniku ja luuletaja Jaan Kaplinski (74) eelmisel aastal ilmunud, algupäraselt vene keeles kirjutatud luulekogu «Valged ööliblikad» («Belõje babotški notši») pälvis mainekal «Vene preemial» esimese koha. Laureaaditiitel anti Kaplinskile Moskvas 21. aprillil pidulikult üle.

«Üritus oli pidulik ja suursugune, toimus Presidendi viietärnihotellis,» kommenteeris kohal viibinud  luuletaja Igor Kotjuh. «Iga laureaadi kuulutas välja erinev inimene. Mida kõrgem koht, seda prominentsem oli väljakuulutaja staatus. Kaplinski kuulutas välja Naina Jeltsina (Boris Jeltsini lesk – toim), kes oma sõnavõtus tänas laureaati ning ütles, et nautis luulet, mida laiem vene publik veel hästi ei tunne.»  

Jaan Kaplinski ütles auhinda vastu võttes, et kuna tegemist on esimese vene keeles kirjutatud raamatuga, tunneb ta ennast jälle noore autorina. Kõik on nagu esimest korda: kas õnnestub ja mida ütlevad kriitikud jne. Tseremoonial andis Kaplinski intervjuusid ning võttis vastu paljude tuntud vene kirjanike õnnesoove.

Auhind «Vene preemia» on mõeldud autoritele, kes kirjutavad vene keeles, kuid elavad väljaspool Venemaad. Tänavu antakse auhinda välja kümnendat korda. Eesti laureaadid varasematel aastatel: Jelena Skulskaja ja Andrei Ivanov, mõlemad proosa eest. Preemiat korraldab Boris Jeltsini fond koos teiste kultuuriasutustega. See on rahvusvahelise žüriiga rõhutatult apoliitiline kirjandusauhind, mida peetakse vene kirjanduses viie tähtsaima hulka kuuluvaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles