Täna räägitakse Kloostri Aidas sõjast ja armastusest

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kätlin Kaldmaa
Kätlin Kaldmaa Foto: Liis Treimann

Kes ei teaks, et 23. aprill on jüripäev. Sel päeval, mille nimi katalaani keeles on Sant Jordi, sai Kataloonias kombeks, et inimesed kinkisid üksteisele raamatu või roosi. Barcelona kesklinn on sel päeval nagu üks suur raamatu- ja roositurg. See päev on armastuse pidu, sest Püha Jüri päästis lohe käest kuningatütre, ja raamatu päev, sest sel kuupäeval surid kaks maailmakirjanduse suurkuju – Miguel de Cervantes ja William Shakespeare.

Seekordse kevadise KirjandusAida teemad ongi armastus ja sõda, kaks suurt lugu maailma kirjanduses. KirjandusAit toimub 23. aprillil kell 18 Kloostri Aidas.

Barcelona kirjanik Carlos Ruiz Zafón ei ole Eesti lugejale sugugi tundmatu kirjanik. Hiljuti ilmunud romaan “Marina” Kai Aareleidi tõlkes on lugu noorest armastusest, mis sobib kevade ja roosidega otsekui valatult. Zafóni maailmast räägib lähemalt tõlkija Kai Aareleid.

Teiseks kõneleme Kiievis sündinud ja Berliinis elava kirjaniku Katja Petrowskaja perekonna jälgede ajamise romaanist “Võib-olla Esther”. See on lugu nõukogude inimesest, kes avastab täiskasvanuna, et väljaspool ametlikku kaanonit on olemas päris ajalugu, perelugu, inimese lugu, keel ja juured. Raamat on võitnud hulganisti auhindu ja seda tutvustab lähemalt Ave Mattheus.

“Maailma otsa” peetakse Iisraeli kirjaniku David Grossmani peateoseks. See on lõikavalt valus lugu elust, armastusest ja surmast keset sõjalist konflikti. On armastuskolmnurk ja on poeg, kes sõdib Iisraeli armee koosseisus. Jan Kaus on oma arvustuses kirjutanud: “Grossman kirjeldab veenvalt, kuivõrd kaitsetuks ja ühtlasi vastupidavaks teeb inimese laste olemasolu, see mitte kunagi lakkav mure järglaste hea käekäigu pärast.” Raamatust vestlevad tõlkija Kalle Kasemaa ja Jan Kaus.

Katkendeid raamatutest loevad Vanalinna Hariduskolleegiumi teatriklassi õpilased. Muusikalisi vahepalu esitavad Merike Paberits ja Katariina Tirmaste. Õhtut juhivad Kätlin Kaldmaa ja P.I. Filimonov.

Kõigi kohvikukülastajate vahel loositakse välja kõnealuste autorite raamatuid ja neid saab ka kaasa osta.

Kohvikuõhtud toimuvad Tallinnas Kloostri Aidas Vene tn 14. Üritus on tasuta, registreerida pole vaja ning kõik on oodatud!

Kohvikuõhtuid korraldavad Euroopa Komisjoni esindus Eestis ja Eesti PEN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles