Jazzkaarel käis pea 21 000 muusikasõpra

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullune Grammy-võitja Gregory Porter on saavutanud superstaari staatuse ning ta on üks oodatumaid meeslauljaid jazzilavadel.
Mullune Grammy-võitja Gregory Porter on saavutanud superstaari staatuse ning ta on üks oodatumaid meeslauljaid jazzilavadel. Foto: Rainer Ojaste

 

Kümne kevadpäeva jooksul 17.-26. aprillini rõõmustas 26. Tallinna Rahvusvaheline Festival Jazzkaar 200 sündmusega ligi 21 000 muusikasõpra üle Eesti.

 

 

Esmakordselt Telliskivi Loomelinnakus toimunud festivali uus kodu võeti nii kuulajate kui muusikute poolt väga soojalt vastu. Kontserdid kõlasid Vaba Lava teatrimajas ja Punases Majas, luues hea sümbioosi kahe erineva atmosfääriga kontserdipaiga vahel. Kuulajad said osa nii kõrgetasemelisest jazzist kui ka mõnusast festivalimeeleolust. „Jazzkaare toimumine Telliskivi Loomelinnakus oli õige valik – uuest asukohast sai energiaga laetud, kaasaegne ja menukas festivalipaik. Jazzkaare programm oli tugev ja rikkalik nagu alati, sel aastal kõlas just Eesti muusikutelt põnevamat muusikat kui iial enne“, märkis festivali külastanud USA mainekaima väljaande JazzTimes ajakirjanik Tom Conrad.

Jazzkaare kontserte Tallinnas külastas piletiga rohkem kui 12 000 muusikasõpra. Koos tasuta kontsertide päevaga ja Linnaruumi projekti kontsertidega sai festivalist osa ligi 21 000 kuulajat. Üle Eesti pakkus Jazzkaar kuulajaile unustamatuid emotsioone, rohkelt värsket ja üllatavat loomingut ning paljud kontserdid tõid täismaja ka teistes linnades – lisaks Tallinnale toimusid kontserdid veel 13 Eesti linnas.

Jazzkaare eriprojektidena valmis kava Billie Holiday 100. sünniaastapäevaks ja Estonian Dream Big Bandi muusikute ja luuletajate armastust ülistav kontsertetendus. Festivalil esitlesid Eesti muusikud viit uut plaadikava. Enim kontserte üle Eesti andis lauljatar Ingrid Lukas. Väga populaarseks osutusid Soome löökpillimängija Tatu Rönkkö improvisatsioonilised kontserdid Tallinna koduköökides.  Ühtlasi oli trummar festivali hõivatuim muusik, kes lõi kaasa ka mitmes eesti muusikute projektis.

Festivalil jagati tänavused jazziauhinnad. Mitmekülgne muusik Kadri Voorand pälvis peapreemia, Danske Jazziauhinna 2015. Noore Jazzitalendi preemiga tunnustati 26-aastast saksofonisti Aleksander Paali ning jazziedendaja auhind läks Saaremaa kitarristile-pedagoogile Tiit Paulusele.

Festivali populaarseim artist oli USA jazzilauljate esinumber, Grammy-võitja Gregory Porter, kelle kontserti kuulas Nordea kontserdimajas üle 1800 muusikasõbra. Täismaja tõid ka John Scofieldi-Jon Cleary, Ester Rada, Magma, Billie Holiday 100 ja mitmed teised kontserdid. Publiku absoluutsete lemmikute hulka kuulusid veel Hauschka, Caecilie Norby ja Mathias Eicki etteasted. Ka kõik Eesti artistide kontserdid tõid rohkesti kuulajaid ja tagasiside neile oli ülimalt positiivne. Väikseid ja suuri südameid võitis ka traditsiooniks saanud Jazzkaare lasteprogramm – sel korral koos räppar Genka ja jazzmuusikutega ning varjuteatri etendus.

26. korda toimunud Tallinna rahvusvaheline festival Jazzkaar õnnestus igati. Jazzkaar tegi koostööd Eesti Rahvusringhäälinguga, Klassikaraadio vahendusel jõudis eetrisse hulk kontserte. Esmakordselt esitlesid festivalid Kaunas Jazz ja Oslo Jazz oma maa artiste Jazzkaarel. Festivali külastas 17 välisajakirjanikku. Cyril Moshkow, Jazz.Ru ajakirjanik märgib: „Käesoleva aasta Jazzkaar kinnitas taas, et selline festival Tallinnas on kogu Ida-Euroopa jaoks väga oluline sündmus. Festival, mis toob absoluutse jazziparemikku Eesti pealinna juba 26. aastat ning ei karda eksperimenteerida, läbi viia uuendusi ning areneda ka kunstilises plaanis.“

Lisaks ajalehtede-ajakirjade reporteritele kajastasid festivali operatiivselt Jazzkaare vabatahtlikud reporterid ja fotograafid mitmelt maalt. Festivali kodulehel ja Facebookis on üleval videod, pildigaleriid, kontserdiarvustused ja kuulajate küsitlused. Publiku-uuringus osales üle 700 muusikasõbra.

Jazzkaar tänab südamest kõiki muusikuid, vabatahtlikke, koostööpartnereid ja toetajaid – ainult koos teiega saime tuua ligi 21 000 jazzisõbrale palju kirkaid emotsioone! Suur tänu ka Jazzkaare fantastilisele publikule – seda kõike korraldatakse just teile!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles