Juhan Liivi sünnipäevaks: näitus temast ja tema loomingust teatrilaval

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen NO99 fotod lavastusest "Iga eht südamelöök"
Stseen NO99 fotod lavastusest "Iga eht südamelöök" Foto: Ene-Liis Semper

Juhan Liivi sünnipäeval, 30. aprillil avatakse Alatskivil Liivi muuseumis näitus «Liivi mängides», mis näitab, kuidas on kujutatud kirjanik Juhan Liivi isikut ja loomingut Eesti teatrilavadel.

Näituse tekstide autor Piret Jaaks: «Idee teha näitus sündis hoopiski ühest teisest ideest - kaardistada kõik Juhan Liivi elul ja loomingul põhinevad teatrilavastused. Kuna seda polnud varem tehtud, siis ei osanud me aimata, kui palju neid lavastusi kokku tuleb. Meie positiivseks üllatuseks sai neid kokku enam kui veerandsada. Kuna info kogumise käigus sattus meie kätte ka palju põnevat fotomaterjali, sündiski idee teha näitus sellest, kuidas Juhan Liivi isik ja tema looming on mõjutanud meie teatrimaastikku.»

Näituselt võime saada rohkem infot alustades 1967. aastal Vanemuises etendunud Ela ja Mati Undi legendaarse lavastusega «Suits pööriööluhtadelt» ja lõpetades Juhan Liivi koju jõudmisega Alatskivile 2014. aastal, kus möödunud suvel – ja tulevalgi – mängitakse Urmas Vadi lavastust «Kus sa oled, Juhan Liiv?» Lisaks on näitusel esindatud lavastused, mis on etendunud Teater Vanemuises, Rakvere Teatris, Endla Teatris, Teater NO99s, Tartu Üliõpilasteatris ja Liivi muuseumis.

Liivi Muuseumi juhataja Mari Niitra: «Näitus peegeldab ilmekalt seda rolli, mida Juhan Liivi isik ja looming on eri aegadel eesti kultuuris mänginud. Näiteks viimaste aastate intrigeerivad Liivi-tõlgendused teatris iseloomustavad hästi klassiku ümbermõtestamise faasi, mis parajasti aset leiab.»

Näitus annab ülevaate ka kogu Liivi-lavastamise ajaloost ning on pikitud tsitaatidega Eesti lavastajatelt ja teatrikriitikutelt. Lisaks jõuab näitusekülastajate silmade ette põnevat foto- ja videomaterjali ning väheke vahvaid kostüüme. Samuti saavad külastajad ülevaate veerandsajast lavastusest, mis kaardistamise käigus kokku koguti. Saame ka teada, millised on olnud suurimad Liivi-lavastajad teatrid.

Näitus jääb osaks Liivi Muuseumi püsiekspositsioonist «Oleksin ma luuletaja». Näituse tekstid koostas Piret Jaaks ja kujundas Artur Kuus. Näitus valmis Eesti Kultuurkapitali toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles