Uusi tooteid: raamatud neile, kes ei viitsi lugeda

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehekülg Johanna Basfordi värvimisraamatust «Secret Garden»
Lehekülg Johanna Basfordi värvimisraamatust «Secret Garden» Foto: amazon.com

Maailma on tabanud uus hullus: värvimisraamatud täiskasvanutele.

Sisuliselt on tegemist sama asjaga, millega kõik on lapsepõlves tegelenud: tuleb värvipliiatsitega täita etteantud kontuurid. Tänapäeval soovitatakse sellega tegeleda täiskasvanutel. Hoolimata sellest, et rõhutatakse sihtgruppi «täiskasvanutele», ei ole tegemist alaealistele sobimatu sisuga. Enamasti kujutatakse taime- ja loomamotiive.

«Selliseid raamatuid on viimasel ajal ilmunud väga palju,» ütles Tauno Vahter kirjastusest Tänapäev. «Alguse sai see Inglismaalt. Alguses kehitasid kõik õlgu, kui neid raamatumessidel pakkuma hakati. Kuna selliseid on suhteliselt odav teha, siis arvata võib, et neid tuleb terve posu.»

Vahteri hinnangul kestavad sellised populaarsuspuhangud kuus kuud kuni aasta. Ta võrdleb täiskasvanute värvimisraamatuid «Videviku» ja «Varjundite» saagade põhjustatud hullusega. «Kerge mandumise tendents sellistel asjadel muidugi on. Feng shui kestis poolteist aastat, mullu oli kummipaeltest punumine.»

«Inimesed, kes ei ole enam harjunud lugema ega viitsi seda teha, tunnevad, et elu on kohutavalt närviline, arvavad, et selliste piltide värvimine mõjub rahustavalt ja siis nad lähevadki ja ostavadki endale värviraamatu ja -pliiatsid,» seletas Krista Kaer kirjastusest Varrak. Ta peab üsna irooniliseks olukorda, kui igal suurel raamatulaadal oodatakse, mis teema järgmisena populaarseks muutub ja siis pärast «Varjundeid» ning «Videvikku» tõuseb fookusesse sootuks sõnatu raamat.

«Seda nimetatakse kunstiteraapiaks ning seostakse eneseabiga. Inimene lülitab mõistuse välja, keskendub piltide värvimisele ja vabaneb stressist,» ütles Kaer. Peale taime- ja loomamotiividel põhinevate värviraamatute antakse välja ka filmistaaride koloreerimist võimaldavaid käsitööalbumeid, nt sarjas «Värvi mind» on ilmunud Benedict Cumberbatchile ja Ryan Goslingile pühendatud raamatud.

Briti illustraatori Johanna Basfordi värvimisraamatut «Secret Garden» on müüdud juba üle miljoni eksemplari, kirjutab Daily Mail. Raamat on «tõlgitud» 14 keelde, eriti hästi osteti seda Prantsusmaal, kus müük edestas ka kõige populaarsemaid kokaraamatuid.

«Paar esimest on edukad, siis tehakse neid liig palju ja pärast seda ei osta enam keegi. Siis hinnatakse need kahe euro peale alla,» kirjeldas Vahter trendiraamatute turu käitumist.  

Värvimisraamatute hullus on jõudnud ka Eestisse. Rahva Raamatu kaupluste eelmise nädala müügiedetabeli neljandale kohale kerkis illustraator Mille Marotta samalaadne raamat «Loomakuningriik».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles