Eesti Filmi Instituut saab koopia vanimast säilinud Eesti filmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmilindid.
Filmilindid. Foto: Peeter Langovits

Mullu sügisel leiti Venemaa Gosfilmofondi arhiivist arvatavasti vanim säilinud Eesti film «Laenatud naene», millest Eesti Filmi Instituut saab endale lähiajal koopia.

Filmipärandi osakonna juhi Anu Krabo sõnul saab Eesti Filmi Instituut Gosfilmofondi arhiivilt lähiajal filmide «Laenatud naene» ja «Ohtlikud kurvid» koopiad. Täpne kuupäev, millal koopiad kätte saadakse, ei ole veel teada.

Krabo sõnul juhtub see lähiajal ja sõltub failide ülekandmise kiirusest. Kui palju kahe filmi koopia soetamine Eesti Filmi Instituudile maksma läheb, ei soovinud ta BNSile avaldada.

Film «Laenatud naene» on üles võetud Tallinnas tõenäoliselt 1913. aastal, selles astuvad üles Paul Pinna, Alfred Sällik ja veel mõned näitlejad. Film on 12 minutit pikk ning välisvõtetelt on näha Toompea, Paks Margareeta ning Šnelli tiik. Jantliku komöödia režissöör on hetkel teadmata, samuti ei ole säilinud tiitrid ja vahetekstid. Kujutise tehniline kvaliteet on aga hea, ümberkopeerimisel on säilinud algse aluslindi head fotograafilised omadused. Seni peeti esimeseks säilinud Eesti mängufilmiks Johannes Pääsukese «Karujahti Pärnumaal» aastast 1914.

«Ohtlikud kurvid» on 1961. aastal Tallinna Kinostuudio ja Mosfilmi koostöös valminud filmi «Vallatud kurvid» mõningate sisuliste muudatustega panoraamvariant, ühtlasi Nõukogude Liidus ja ka kogu maailmas esimene kunstiline panoraamfilm.

Gosfilmofondis on hoiul üle 70 000 filminimetuse. Kõige vanem sealses arhiivis säilitatav film pärineb 1895. aastast. Samuti on seal hoiul nõukogude ajal filmistuudios «Tallinnfilm» valminud mängu- ja animafilmide originaalnegatiivid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles