Cecilia Bartoli: ainulaadse häälega eriliselt andekas ja sarmikas muusik

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CECILIA BARTOLI
CECILIA BARTOLI Foto: SASHA GUSOV/SASHA GUSOV/ArenaPAL

Klassikaraadio peatoimetaja Tiia Teder: Millised on suurimad muusikanimed Euroopas praegu? Superstaaride aeg on möödas, tippmuusikuid on palju ning nende looming kättesaadav ja publik jaguneb lemmikmuusikute ümber väiksematesse niššidesse. Toon esile kolm suurnime tänasest Euroopa muusikapildist. Üks mis neid ühendab, on kõnetav suhtlemine laia publikuga ja mõjupiiride avardamine üle oma valdkonna.

Esimene neist on Cecilia Bartoli.

XXI sajandi ooperilava establishmendis on esiplaanil kümmekond diivat, näiteks ida poolt pärit Anna Netrebko ja Rene Fleming lääne poolt Ameerikast, ning nende vahel hulk erakordseid lauljaid Lääne- ja Ida-Euroopast.  Esile tooksin hoopis ooperikodumaa Itaalia imelise lauljatari Cecilia Bartoli. Ta on ainulaadse häälega eriliselt andekas ja sarmikas muusik. Bartoli särtsakas ja temperamentne musitseerimine ületab energianivoo poolest isegi popmuusikat.

Tema erakordne virtuoossus, suur tundeskaala ja huumorimeelne esitus on puhunud elu sisse nii tuntud kui tundmatutele teostele ooperiajaloost. Bartoli on võrdselt võrratu nii barokk-ooperi kui bel canto alal. Kuulata tasub Cecilia Bartoli kogumikku «Sospiri» (Decca 2010) või Rossinit ja Bellinit, aga Bartoli diskograafias on ka hämmastavaid leide muusikaajaloo hämarustest, kasvõi tema hiljuti ilmunud album «St Petersburg» vene tsaariõukonna ooperist.

Kuula Bartoli muusikanäiteid allpool.

Laupäeval, 9. mail tähistatakse üle Eesti Euroopa päeva, mil korraldatakse mitmesuguseid meeleolukaid ettevõtmisi. Selle puhul on just nüüd hea hetk meenutada poliitiliste, majanduslike ja julgeolekuteemade kõrval hoopis Euroopa kultuuri lähiajalugu. Palusime viiel asjatundjal muusika, kirjanduse ja filmi vallas, välja tuua kolm 21. sajandi kõige silmapaistvaimat teost või autorit, mida või keda võiks iga eestimaalane näha, kuulda või lugeda.

Cecilia Bartoli uusima plaadi treiler

Cecilia Bartoli - Sacrificium

Cecilia Bartoli kontsert Viinis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles