Soome kassamagnet tuleb välja ka Eesti kinodes

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antti Litja aktsioonis.
Antti Litja aktsioonis. Foto: Kaader filmist

Reedest on ka siinsetel ekraanidel Dome Karukoski komöödia «Toriseja» («Mielensäpahoittaja»), mis kogus eelmisel aastal Soome kinodes aukartustäratava hulga vaatajaid - 460 000, olles sellega konkurentsitult aasta populaarseim film.

Vaid üks kodumaine linateos on praeguseks juba 495 000 inimest kinno toonud komöödiat viimase 25 aasta jooksul edestanud: Aleksi Mäkelä «Vinged vennad» sai 2003. aastal kokku 615 000 vaatajat.

Soome filmide kõigi aegade edetabelis on «Toriseja» selle tulemusega siiski alles esikahekümne piiril: esikohta hoiab 2,8 miljoni vaatajaga Edvin Laine 1955. aasta sõjafilm «Tundmatu sõdur», 20. kohal on 515 000 vaatajaga aga Risto Jarva 1976. aasta komöödia «Puhkus».

«Toriseja» peategelaseks on pahur vana kooli taat, kes on sunnitud kolima suurde linna oma elurõõmsa minia juurde. Film põhineb Tuomas Kyrö populaarsel raamatusarjal ja selle peaosaline Antti Litja võitis oma rolli eest ka Soome parima meesfilminäitleja Jussi.

Režissöör Dome Karuskoski on siinsele publikule tuntud eelkõige filmide «Polaarjoone sangarid» ja «Lõvisüda» järgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles