Ekspert soovitab Euroopa 21. sajandi filmikunsti

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martti Helde
Martti Helde Foto: Peeter Langovits

Laupäeval, 9. mail tähistatakse üle Eesti Euroopa päeva, mil korraldatakse mitmesuguseid meeleolukaid ettevõtmisi. Selle puhul on just nüüd hea hetk meenutada poliitiliste, majanduslike ja julgeolekuteemade kõrval hoopis Euroopa kultuuri lähiajalugu. Palusime viiel asjatundjal muusika, kirjanduse ja filmi vallas, välja tuua kolm 21. sajandi kõige silmapaistvaimat teost või autorit, mida või keda võiks iga eestimaalane näha, kuulda või lugeda.

Soovitusi jagab stsenarist ja režissöör Martti Helde.

Dagur Kari (Dagur Kári Pétursson) on autor, kes on puudutanud mind mitmel korral oma ääretult elujaatavate filmidega. «Dark Horse»ja «Noi the Albinoi» on filmid, mis väärivad tähelepanu, kõrvuti tema kahe uuema tööga. Positiivsus ja väga eluterve huumor on tema loomingus nähtavasti väga tähtsal kohal. Usun, et tema päritolu (islandlane) tõttu on maailmavaateliselt tema loomingus palju sellist, mis minule, kui eestlasele väga meelepärane on. See kergus ja elulähedus annavad õigustuse kinokunsti  olemusele.

«Dark Horse’i» treilerit vaata allpool.

Yorgos Lanthimos on kreeklasest filmirežissöör, kes pälvis mu tähelepanu oma filmiga «Dogtooth» («Kynodantas», 2009), lisaks lugematutele auhindadele üle maailma ning ka Canne's oli ta sama filmiga ka Oscari nominent. See film on tänini mul kehas. Üldiselt on Lanthimose looming äravahetamiseni värske, vahetu ning kadestamisväärselt absurdne.Tema loomingus kohtuvad traditsiooniline dramaturgia ning absurdihuumor - minu jaoks ideaalne kombinatsioon.

«Dogtoothi» treilerit vaata allpool.

Michael Haneke on filmilavastaja, kes ilmselt palju tutvustamist ei vaja. Tema filmid on minu jaoks aegumatud. Hirm (erinevates vormides) ja pinge on tööriistad, mida ta valdab laitmatult. On märkimist vääriv, et kõike eelmainitut suudab ta saavutada ilma muusikata. Ta on lavastaja, kelle loomingus peegeldub pidev püüe õppida ja areneda ning kõige selle keskel ei unusta ta hetkekski vaatajat. Tutvu tema loominguga lähemalt siin.

Dark Horse

Dogtooth

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles