Kristjan Raua preemiad: kes saavad 2240 eurot ja medali?

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vastavalt preemia statuudile Kunstnike Liidu 30-pealise volikogu liikmetest ja Tallinna linna esindajatest koosneva žürii otsusel omistatakse 2015. aasta Kristjan Raua nimeline preemia:

Leo Rohlinile (1939) aastakümnete pikkuse hindamatu panuse eest eesti keraamika arengusse.
Silja Saarepuule (1973) ja Villu Plinkile (1977) empaatiliselt iroonilise video-loomingu eest.
Vello Vinnale (1939) jätkuva popkunsti vaimsuse kandmise eest eesti graafikas.
Aili Vindile (1941) ja Toomas Vindile (1944) värvika ja isikupärase loomingu eest.

Neli võrdväärset preemiat suurusega 2240 eurot ja Enn Johannese kujundatud medalid antakse laureaatidele üle pidulikul tseremoonial Tallinna Raekojas esmaspäeval, 11. mail 2015 kell 16.00.

Kristjan Raua nimeline aastapreemia on vanim kunstipreemia Eestis - tänavu jagatakse seda juba 43. korda. Preemiat annavad ühiselt välja Eesti Kunstnike Liit ja Tallinna Linnavalitsus. Kristjan Raua preemia omistatakse eelmise aasta jooksul valminud või esmakordselt avalikustatud loomingu, kunstiprojekti või -sündmuse eest kunstnikule, kunstiteadlasele või loomingulisele rühmale; erandina võidakse preemia määrata ka varem valminud teoste või elutöö eest. Välja antakse neli võrdväärset preemiat suurusega 2240 eurot.

Kristjan Raua looming on üks neist eesti kultuuri algallikatest, mille mõju on jõudnud meieni läbi erinevate põlvkondade ja riigikordade, ületades erinevaid maitse-eelistusi ja mõtteviise. Kristjan Raua arhetüüpne roll rahvusliku kunstikultuuri suurkujuna on aastatega üksnes kasvanud – ja nii on temanimelise preemia iseloom ja tähendus tahes-tahtmata põimitud kunstniku enese eluloo ja loomingulise pärandiga. Ning selles kõnetavad meid töökus, meelekindlus ja heroiline jõulisus – looja enese kordumatus käekirjas ja tema poolt kujutatud Kalevipoja iseloomus avalduvad jooned.

Preemia laureaatide hulgast leiab muljetavaldava nimekirja eesti kunstnikke ja kunstiteadlasi, kelle tegevus ja looming on pälvinud kunstimaailma konsensusliku tunnustuse ning on oluliseks osaks Eesti kunsti tüvitekstis sarnaselt Raua enda pärandile. Nimetagem siinkohal üksnes mõningaid paljudest: Richard Kaljo, Lepo Mikko, Voldemar Vaga, Bruno Tomberg, Anu Raud, Jaak Soans, Kaljo Põllu, Malle Leis, Kadri Mälk, Jaan Toomik, Priit Pärn, Kaido Ole, Liina Siib, Ivo Lill, Tanel Veenre...

2015. aastal esitati Eesti Kunstnike Liidu volikogu liikmete, Eesti kunstiinstitutsioonide ja kultuuriväljaannete poolt preemia nominentideks 42 kunstnikku ja kunstnike kollektiivi: Reet Aus, Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum, Anu Hint, Nils Hint, Anders Härm, Mart Kalm, Marko Kekišev, Raul Keller, Kiwa, Kristi Kongi, Andres Kurg, Neeme Külm, Urve Küttner, Krista Leesi, Malle Leis, Valli Lember-Bogatkina, Lola Liivat, Tarmo Luisk, Maasike Maasik, Marge Monko, Kärt Ojavee, Heini Paas, Al Paldrok, Villu Plink ja Silja Saarepuu, Liis Pählapuu, Mari Pärtelpoeg, Rein Raamat, Silvia Raudvee, Leo Rohlin, Tõnis Saadoja, Mare Saare, Jaanus Samma, Liina Siib, Kärt Summatavet, Indrek Sirkel ja Anu Vahtra, Imat Suumann, Tiiu Talvistu, Kädi Talvoja, Anu Vahtra, Tanel Veenre, Vello Vinn, Aili ja Toomas Vint.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles