Tallinnas algab rahvusvaheline heliloojate rostrum

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Galina Grigorjeva
Galina Grigorjeva Foto: Galina Parmask

Tallinna raadiomajas algab teisipäeval 12. mail üks maailma tähtsamaid nüüdisheliloomingu foorumeid, rahvusvaheline heliloojate rostrum (International Rostrum of Composers). Rostrumi eesmärk on uue muusika tutvustamine ja propageerimine raadioeetri vahendusel, muusikatoimetajatele toimub tööseminar.

Ürituse peakorraldaja on rahvusvaheline muusikanõukogu (International Music Council, IMC). Tänavu toimub rostrum juba 62. korda ja seekord koostöös Eesti rahvusringhäälinguga. Rostrumist võtab osa 29 riiki, esindatud on Põhja- ja Baltimaad, Kesk-Euroopa riigid, samuti Argentiina, Austraalia, Taiwan, Hong Kong, Portugal, Serbia. Kuulatakse 57 heliteost.

Rostrumi avavad teisipäeva 12. mai hommikul raadiomaja 1. stuudios kultuuriminister Indrek Saar ja rahvusringhäälingu juht Margus Allikmaa.

Tulemused selguvad pressikonverentsil reedel 15. mail kell 16, mil kuulutatakse välja parim, ehk väljavalitud teos (selected work) ning 10 soovitatud teost (recommended works). Samuti selguvad parimad teosed noorte, alla 30-aastaste heliloojate kategoorias.

Esiletõstetud teoseid tutvustab oma kuulajatele järgneva hooaja jooksul ligi kolmkümmend raadiojaama mitmel mandril.

Rahvusvaheline heliloojate rostrum on seni olnud eesti heliloojatele väga edukas. Rostrumi vahendusel on eesti muusikat palju kõlanud rahvusvahelises raadioeetris, noored heliloojad on saanud ohtralt kontakte. Senine väljapaistvaim saavutus on Helena Tulve «Sula» võit 2004. aastal. Noorte kategoorias on pälvinud esikoha Mari Vihmand (1996), Jüri Reinvere (2000) ja Ülo Krigul (2007).

Tänavu osaleb eesti heliloojatelt kaks teost. Liisa Hirschi (1984) kõlaruumi ehitav viiulikontsert «Ascending… Descending» («Tõus… Laskumine») Triin Ruubeli ja Tallinna kammerorkestri esituses ning Atvars Lakstigala dirigeerimisel on salvestatud tänavu Eesti Muusika päevadel. Galina Grigorjeva (1962) loomingust kõlab poeetiline kooriteos «Sajab lumi» («Падает снег») Innokenti Annenski sõnadele, teose on salvestanud Eesti rahvusmeeskoor Mikk Üleoja juhatusel.

Rostrumi delegaadid saavad sel nädalal osa ka Eesti muusikaelu tippsündmustest: Arvo Pärdi – Robert Wilsoni «Aadama passiooni» maailmaesiettekandest, Eesti rahvusmeeskoori kontserdist «Siin rostrum», samuti ansambli Vox Clamantis kontserdist Virgencita. Rostrumi avaõhtul Kloostri aidas esineb rahvusvahelistele külalistele folk-artist Maarja Nuut. Neljapäeval 14. mail külastatakse Arvo Pärdi keskust Laulasmaal.

Rostrumist ja seal kõlavast muusikast on kõigil võimalik osa saada spetsiaalses kuulamispunktis IRCSound, mis avatakse teisipäeval uue raadiomaja fuajees aadressil Tallinn, Gonsiori 21. Teoseid saab Wi-fi kaudu kuulata nutiseadmes või sülearvutis, kui oma kõrvaklapid on kaasas. Kohapeal on kuulamiseks olemas kõrvaklappidega varustatud lauaarvuti. Veebileht rostrumi teostega on kättesaadav raadiomaja fuajees ja kohvikus. IRCSound on avatud 12.–15. mail kell 10–16. Raadiomaja on avatud kauem ja oma nutiseadmega saab seal teoseid kuulata kuni kella 21ni.

Tallinnas toimuv rahvusvaheline heliloojate rostrum on tänavuse muusika-aasta üks suuremaid rahvusvahelise kõlapinnaga sündmusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles