Veneetsia võimud ähvardavad šveitsi kunstniku rajatud mošee sulgeda

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christoph Bücheli moshee
Christoph Bücheli moshee Foto: Kuvatõmmis

Tänavuse Veneetsia kunstibiennaali üks enim kõneainet pakkunud projekt on Islandit esindava šveitsi kunstniku Christoph Bücheli projekt pealkirjaga „Mošee: Ajaloolise Veneetsia esimene mošee”.

Nimelt on kunstnik rajanud mošee 10. sajandist pärit ja kasutuseta seisnud Santa Maria dell'Abbazia della Misericordi kirikusse.

Kuna kardetakse ekstremistide rünnakut mošeele, siis on politsei sõnul seda kindlasti vaja valvata. Asukoha tõttu jalakäijate silla kõrval olevat valve aga raskendatud.

Büchel ja paviljoni kuraator Nína Magnúsdóttir püüavad leida seaduslikke võimalusi, et teos ikka saaks biennaali lõpuni jätkata. Uusmoshees palvetajaid juhendav Hamad Mahamed peab seda moslemikogukonnale väga vajalikuks tööks, mis näitab islamit sellisena nagu see on, mitte nagu meedia seda armastab kujutada.

Probleemiks on ka, et pühakoja rajamiseks on vaja eriluba ja just pühakoja mitte kunstiobjektina linn seda hetkel käsitlebki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles