Vaata, kuidas ukrainlannade punk-kabaree esitab laulu Donbassist

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punk-kabaree Dakh Daughters
Punk-kabaree Dakh Daughters Foto: Kaader videost

Jah, see on tõsi: 23. mail esineb Tallinnas Ukraina ansambel Dakh Daughters, kes sai hoobilt kuulsaks, kui Youtube avaldas kaks aastat tagasi nende laulu «Roosid/Donbass» video.

See on pöörane lugu, milles segunevad Shakespeare´i 35. sonett, Ukraina folkloor, räpp, Tiger Lillies, maneerlik teatraalsus, Rammsteini paroodia – ka Ukraina Laibachiks on neid kutsutud - ja mis iganes veel. Kui nad sellega Eurovisioonile läheksid, võidaksid kindlasti. Isegi Pertti Kurikan Nimipäivät saaks alistatud.

Täpi paneb i-le aga laulu poliitiline alltekst, mille see on viimase aasta jooksul seoses sõjaga Ida-Ukrainas enese külge haakinud. Tõsi, Dahi tütred ise on väitnud, et mingit sügavamat sõnumit - veel enam: poliitilist– seda kirjutades silmas ei peetud.

«Muidugi kukkus see tagantjärele välja nagu mingi prohvetlus, aga kunstiinimesed seisavadki Jumalale lähemal, ja on suur tõenäosus, et nad võivad nõnda kätte saada informatsiooni, mis maailmaruumis hõljub,» on ka Euromaidanil osalenud ansambel ise selgitanud.

Nende Eesti esinemine ei ole mitte lihtsalt kontsert, vaid kontsertlavastus, mille on kokku seadnud Vlad Troitski, kes on ühtlasi Kiievis tegutseva Dahi teatri juht ja Ukraina tuntuima nüüdisteatrifestivali «Gogolfest» asutaja.

Ise nimetab Dakh Daughters ennast friigikabareeks. «Näitlejannad mängivad kõiki pille, laulavad kõikvõimalikes keeltes ja vahetavad rolle nagu käpikuid. See on nagu elujaatav vaatemäng armastusest, vabadusest ja ilust,» reklaamivad üritust selle korraldajad.

Ansamblisse kuuluvad Solomija Melnik, Ruslana Hazipova, Tetjana Havriljuk, Natalka Halanevitš, Anna Nikitina, Zo ja Nina Garenetska on ühtlasi endised või praegused Dahi teatri näitlejad.

Nende kava, mis kannab pealkirja «Rozõ» («Roosid»), saab näha laupäeval, 23. mail kell 19 Vene Teatris. Kontsertlavastus kuulub mänguliste kunstide festivali «Maikellukese päevad» kavva.

Festivali kava vaata www.kirbutsirkus.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles