Kuidas taltsutada koera

Kätlin Kaldmaa
, kirjanik ja tõlkija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward van de Vendel aasta tagasi Eestis lastekirjanduse seminaril esinemas, nüüd on teda oodata festivalile HeadRead.
Edward van de Vendel aasta tagasi Eestis lastekirjanduse seminaril esinemas, nüüd on teda oodata festivalile HeadRead. Foto: anu kehman

ARVUSTUS

«Koer nimega Sam»

Edward van de Vendel

Tõlkinud Kerti Tergem

Päike ja Pilv 2015, 112 lk

 

See oli eelmise kevade aprillikuus, kui Edward van de Vendel Eestis ühel lastekirjanduse seminaril külalisesinejaks oli. Esialgu õpetajana töötanud noormees otsustas ühel päeval lastele raamatu kirjutada. See tuli hästi välja, ilmus 1996. aastal, ja 2001. aastast peale on van de Vendel vabakutseline lastekirjanik. Tema bibliograafia on aukartustäratav, nimekirjas on üle saja raamatu, paljud neist pildiraamatud, aga ta kirjutab ka luuletusi, lasteraamatuid ja noorteromaane. Muuhulgas on ta välja töötanud raamatusarja, kus kirjanik koostöös sisserännanud noore inimesega kirjutab tema elust raamatu, ja selle sarja õigusi on juba müüdud teistesse maadesse, näiteks Norrasse. Ta on võitnud hulganisti auhindu, ka sellesama Sami-raamatu eest pälvis ta 2012. aastal Hollandi ühe olulisema lastekirjanduse auhinna Zilveren Griffel – ja see oli tal juba seitsmes kord seda auhinda saada. Suure populaarsuse noorte lugejate seas on võitnud ka tema Sofie-raamatute sari, neist oli «Sofie ja pingviinid» (2010), kus on kokku segatud erinevad jutustamistehnikad, muuhulgas ka koomiksid. Saladuselt katet poetades võin öelda, et ka need jõuavad peagi meie laste lugemislauale-riiulisse. Van de Vendeli raamatuid on seni tõlgitud enam kui kümnesse keelde.

Ja kui see kirjanik siis Eestis oma loomingust ja just nimelt Sami-raamatutest – jah, neid on kaks, teist osa lubatakse eesti noorele lugejale sügiseks – rääkis, lõid silmad särama niihästi meie lastekirjanikel kui ka kirjastajatel, ning läks vaevalt mõni nädal, kui kirjastus Päike ja Pilv tegi pakkumise, millest polnud võimalik keelduda, ja nüüd on esimene linnuke meie ees. Ei, esimene suur valge koer. Sam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles