Muuseumiöö lõi taas publikurekordi: 110 000 külastajat

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval, 16. mail toimunud järjekorras seitsmendast üle-eestilisest Muuseumiööst võttis osa rohkem kui 110 000 inimest, mis on kõigi aegade Muuseumiöö publikurekord. Eelmisel aastal võttis muuseumiööst osa rohkem kui 84 000 inimest, mis tähistas toona samuti muuseumiöö publikurekordit.

Muuseumiöö koordinaatorite Laura Kipperi ja Külli Lupkini sõnul on Muuseumiööst seitsme aastaga saanud konkurentsitult Eesti suurim muuseumisündmus, milleks sajad muuseumides töötavad inimesed ning kümned ja kümned vabatahtlikud põhjalikult valmistuvad. Paljudes paikades pannakse selleks üheks ööks kokku täiesti ainulaadne, öö teemast kantud eriprogramm ja see ongi põhjuseks, miks võime tänaseks rääkida rohkem kui sajast tuhandest muuseumiöölisest. «Eile ja täna kogutud tagasiside põhjal võib öelda, et suursündmus tõi kodust välja ühtmoodi nii eesti- kui venekeelse publiku ja eriti palju oli muuseumides noori. Mitmed maal asuvad muuseumid rõõmustasid aga eriti selle üle, et Muuseumiöö inspireerib inimesi uusi paiku avastama ja mööda Eestit ringi sõitma – öö tõi muusemidesse palju uut publikut,» oli Kipperil hea meel.

«Eesti muuseumide külastusnumbrid on tõusuteel, kuid sellist hüpet Muuseumiöö külastajanumbrites me küll oodata ei osanud,» lisas Lõuna-Eesti muuseumide programmi koordineerinud Külli Lupkin. «See annab tunnistust, et Eesti muuseumid oskavad rääkida haaravaid lugusid. Oleme Muuseumiöö korraldusmeeskonnaga lõputult tänulikud kõigile 165 organisatsioonile, sest just nende poolt pakutud sisukas programm oli see, mis inimesed muuseumidesse kohale meelitas. Ja teiseks teeme kummarduse öö vabatahtlikele.»

Muuseumiöö selle-aastane teema, «Öös on muusikat», inspireeris muuseume tooma üheks ööks tasuta publiku ette põnevamaid muusikaga seonduvaid palasid oma kogudest, kutsuma esinema bände, lauljaid, muusikuid ning isegi laulukoore. Tänavu võttis muuseumiööst osa 165 muuseumi ja mäluasutust – mitmed näitusepaigad, arhiivid, kirikud, mõisad. Muuseumid avasid tasuta külastusteks oma uksed kell 18-23.

Muuseumiööd tähistatakse alati rahvusvahelisele muuseumipäevale, 18. maile kõige lähimal laupäeval. Muuseumiööd korraldavad igal aastal koos Eesti muuseumid ja Eesti Muuseumiühing ning ICOM Eesti. Esimesel korral oli muuseumiöö juhtlauseks «Öös on asju», 2010. aastal «Öös on lugusid», 2011. aastal «Öös on aardeid», 2012. aastal «Öös on kino», 2013. aastal «Öös on inimesi» ja 2014. aastal «Öös on tähti».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles