Võimalik, et parim Eesti muusikafilm «Impromptu» Postimees Kinos

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Impromtu»
«Impromtu» Foto: Kaader filmist

Nädala lõpuni saab Postimehe Kinos vaadata ainulaadset muusikafilmi «Impromptu».

Film improvisatsioonist muusikas ja natuke ka teatris võib tunduda liiga spetsiifiline. Tegelikult pole see nii, vähemalt selle filmi puhul mitte.

Priit Pääsuke ja Mart Taniel on lähenenud ainesele rokiliku tunnetuse ja energiaga, organiseerinud kõik need kriginad ja kriuksatused, undamised ja sahinad, oiged ja huilged. Neid kuulates jäävad muidu ellu vaid kõige vapramad ja kannatlikumad, nii et sellest saab – julgen öelda, et enamikule – huvitav, üllatusi pakkuv avastusretk.

Siin räägitakse vähe, ja kui, siis öeldakse improvisatsiooni ja selle lätete kohta olulisi asju, peamiselt kõlab aga muusika, kaasakiskuvalt veider, nood Roomet Jakapi ebainimlikudki häälitsused kas või. Kontsertfilmiks on seda ka kõige rohkem nimetanud.

Mart Taniel on öelnud, et see on katse tabada tabamatut, võttes improvisatsiooni olemuse sellega ilusasti kokku. Kuidas seda on tehtud? Ainuõigesti, see tähendab improviseerivalt, eelkõige pildiliselt eksperimenteerivalt, samasugust vabadust ja sundimatut voolamist otsides. Ja ka vähem või rohkem leides. 

Muusikafilme tehakse meil harva. Seda enam on hea meel, kui need kujunevad õnnestumisteks.

Postimehe tellijad saavad Postimehe Kino filme vaadata tasuta.

+ Postimehe Kino saavad vaadata ka Postimees Plussi tellijad ja päevapileti ostjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles