David Grossman kirjeldab sõja valu ja traagikat

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Grossman
David Grossman Foto: Michael Lionstar

Selles minisarjas tutvustame kirjandusfestivali HeadRead tähelepanuväärseid väliskülalisi.

Krista Kaer soovitab: «David Grossman on kirjanik, kes on väljendanud erakordselt mõjuvalt tänapäeva Iisraeli peaaegu pideva sõjaseisukorra valu ja traagikat. Raamatus «Maailma lõppu» kirjeldab ta kolme noore inimese saatust. Jalgsimatkal mööda Iisraeli, mille tegi läbi ka autor ise, mõtiskleb poja järjekordselt sõtta saatnud Ora möödunud elu üle ja selle üle, millist rolli on selles mänginud sõjad ja pidev iseenda ja lähedaste surmaga silmitsi seismine. Ja ka selle üle, kas surm ongi kõige hullem, milleni see olukord viia võib.»

Festivali koduleheküljel tutvustatakse teda nii:

David Grossman (1954) on Iisraeli kirjanik. Tema romaani «Maailma otsa» eestindust võib pidada eelmise aasta üheks kõige tähelepanuväärsemaks ilukirjanduslikuks tõlketeoseks (Varrak, tlk Kalle Kasemaa). Romaan ilmus 2008. aastal, kaks aastat hiljem avaldatud ingliskeelne tõlge pälvis kohe suurt tähelepanu ja tunnustust. «Maailma otsa» mõjujõud seisneb võimes näidata, kui tugevalt on inimese isiklik elu, tema lähedased suhted seotud riikliku poliitikaga, antud juhul Iisraeli konflikte ja sõda tulvil eksistentsiga.

Grossman kirjeldab Iisraeli kui kitsast maariba, mille pinnal pole võimalik sõda vältida, kõik kohad on täis relvastatud konfliktide jälgi, maapind on kaetud haudade armidega: Grossmani enda poeg sai romaani kirjutamise ajal Teises Liibanoni sõjas surma. Seetõttu on «Maailma otsa»võimas humanistlik teos, mis püüab heita pilku üle kultuuriliste ja poliitiliste vastuseisude kadalipu, näidates erakordselt lähedalt inimlikke kannatusi. On loomulik, et sotsiaalselt aktiivse Grossmani enda poliitilist tegevust kannab püüd leida palestiinlaste ja juutide vahel kui mitte mõistmist, siis vähemalt rahu. David Grossman räägib oma romaanist ja loomingust neljapäeval, 28. mail kl 19 Kirjanike Maja musta laega saalis, kus temaga vestleb tõlkija ja diplomaat Marin Mõttus.

Festivali kava vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles