Rein Maran ei väsi vist iial

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvistepüha tähistamine Tammealusel.
Suvistepüha tähistamine Tammealusel. Foto: Kaader filmist

Nädalavahetusel on suvisted. Eesti rahvakalendri ja maausu tähtis püha. Metsast tuuakse kaseoksi, värvitakse mune ja kiigutakse kindlasti. Suvi pole enam kaugel. Suisa soovitav on vaadata Rein Marani uut videofilmi «Suvisted Tammealusel», mida ETV suvistepüha laupäeval näitab ja pärast seda oma koduleheküljel järelvaadatavaks teeb.

Vanameister on selles pealtnäha pretensioonitult jäädvustanud suvistepüha tähistamise põlises Tammealuse hiies, mis asub Virumaal Samma külas. Viimased 25 aastat on seda taas püha hiiepaigana kasutatud, kevaditi ikka sinna kogunetud, et üheskoos suve vastu võtta. Ihu ja hing kergeks kiikuda, palveid lausuda ja ande jätta – hiis on ju palumise ja andmise koht –, lõpuks aga koos jumalatega süüa, nagu meie hõimuvelled marid on selliseid kombetalitusi kutsunud.

Eestlaseks ei saa õppida pelgalt koolipingis, ütleb elutargalt nooruke Mana Kaasik, kes ses filmis minajutustaja ja suvistepühakommete tutvustajana esineb. Tammealuse on tema koduhiis. Sellised pühad paigad pole mitte ainult meie loodus- ja kultuuripärand, vaid ka elamisõpetus ja eluviis. Just seal, just sellistel pühadel nagu suvisted, antakse põlvkonnalt põlvkonnale edasi ka oskusi ja teadmisi, mis lubavad meil elada kooskõlas iseenese, kogukonna ja loodusega. Ehk eestlasena.

Usun, et ei eksi, kui ütlen, et kõik Rein Marani filmid, olgu nende kangelasteks loomad, taimed või paigad, jutustavad tegelikult sellest kooskõlas elamisest, väljendavad just sellist ürgset elutunnetust. Nii et väga maranlik, tõsise sõnumiga film vaatamata oma vormilisele pretensioonitusele. Tänuväärt sari see «Tunne Eestimaa loodust (ja pärimust)», mida Maran on viimased kümmekond aastat väsimatult vedanud ja kuhu kuulub ka see film.

«Suvisteid Tammealusel» näitab ETV laupäeval kell 19.30, pärast seda saab filmi vaadata ETV koduleheküljelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles