Yrsa Sigurðardóttirit peetakse Islandi Stieg Larssoniks

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yrsa Sigurdardottir
Yrsa Sigurdardottir Foto: HeadRead

Tutvustame festivalil Head Read esinevaid välismaiseid krimikirjanikke.

Krista Kaer tutvustab: Islandil küll väga palju kuritegusid ei sooritata, aga neid on alati võimalik välja mõelda. Yrsa Sigurdardottiri lood on sünged, kohati isegi õuduskirjanduse sugemetega ja neis toimuva põhjused võivad peituda kauges minevikus. Alati on kohal ka Islandi majesteetlik loodus, mis annab neile raamatutele lisaväärtuse. Õige pea peaks nende põnevate lugude põhjal sündima ka telesari ja mängufilm 

Festival tutvustab autorit nii: Yrsa Sigurðardóttir (1963) on Islandi krimi- ja lastekirjanik. Ta on üks edukamaid Islandi kirjanikke, kelle töid on avaldatud kolmekümnes keeles. Tema krimidebüüt «Kolmas märk» (mitmes teises keeles «Viimane rituaal») ilmus 2005. aastal. (e k Varrak, 2011, tlk Askur Alas). Selle keskne karakter on noor advokaat, isepäine üksikema Thóra Guðmundsdóttir, kes hakkab uurima jõledat mõrva Islandi ülikoolis, mis viib teda nõiakunsti ja inkvisitsiooni ajalukku.

Nüüdseks on ilmunud juba terve hulk lugusid, milles Guðmundsdóttiril salapäraseid mõrvu tuleb lahendada. Romaanis «Kes teisele hauda kaevab» (Varrak, 2014, tlk Mart Kuldkepp) peab Guðmundsdóttir kaevuma Teise maailmasõja ebameeldivasse pärandisse. Nagu Nordic Noir’ puhul ikka, seob Sigurðardóttir oma lugudes osavalt põnevat süžeed teravmeelsete ühiskondlike pilguheitudega. Sigurðardóttirit, kes hoolimata edukast kirjanikukarjäärist jätkab töötamist ka insenerina, on nimetatud Islandi vastuseks Stieg Larssonile. Yrsa Sigurðardóttir esineb Kirjanike Maja musta laega saalis laupäeval, 30. mail kl 16, kus temaga vestleb teine tuntud krimikirjanik Jason Goodwin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles